Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na černé listině Greenpeace

Na černé listině Greenpeace
Magazín Lidovek Pátek nedávnoo filmech islandského novináře Magnuse Gudmundssona, který zdokumentoval, jak zákaz lovu velryb (který prosadili právě Greenpeace) kulturně rozvrátil a ekonomicky zničil severské etnické menšiny. Neví o vztazích Greenpeace a ekoteroristické skupiny Earth first a nepamatuje se na jejich aféru kolem nepodloženého strašení ropou z vrtné plošiny Brent Spar (1995). Nezná jména zakladatelů Greenpeace, kteří později z organizace znechuceně odešli. Bennett Metcalfe prohlásil, že si připadá jako Dr. Frankenstein, který stvořil zrůdu, jež začala žít vlastním životem, Robert Hunter mluvil o "machiavellianismu, mysticismu a korupci". Patrick Moore řekl, že v polovině 80. let Greenpeace opustili vědu a logiku a vyměnili zelenou agendu za levicový třídní boj. Lucca neslyšela ani o kanadském investičním defraudantovi a pašerákovi Davidu McTaggartovi, který nejslavnější ekologickou organizaci světa nakonec ovládl a proměnil ji ve skvěle vydělávající mýtus.
Ironií osudu právě v době, kdy Pátek rozhovor s Luccou otiskl, vypukla aféra kolem lodi Arctic Sunrise, patřící Greenpeace. Podle zprávy ČTK připlula loď k jižnímu pobřeží Aljašky bez povinného plánu pro případ úniku paliva a neměla ani potvrzení o finanční odpovědnosti v případě havárie.

Chyceni do vlastní sítě

Když úřady posádku na pochybení upozornily, Greenpeace slíbili, že do vyřešení případu plavidlo zakotví v přístavu Ketchikan. Místo toho však Arctic Sunrise ještě týž den přístav tajně opustila a vplula do "ekologicky citlivé oblasti během vrcholícího tahu lososů, bez ohledu na možnost katastrofálních dopadů".
Píše se to aspoň v žalobě amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí (ADEC), kterou měl právě v těchto dnech začít projednávat soud. Zástupci Greenpeace ale požádali o doklad řízení na konec března příštího roku. Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne - Greenpeace totiž hrozí pokuta až 200 tisíc USD, kapitánovi lodi pak roční vězení.
Že si Greenpeace své provinění proti ochraně přírody uvědomili, dokázali už svým útěkem z přístavu. Komisař ADEC Craig Wilson to přirovnal k motoristovi, který ujede z místa nehody. Ekologickou nezodpovědnost se teď Greenpeace snaží omluvit tvrzením, že prý všechna povolení měli. Proč je pak ale úřadům jednoduše nepředložili? Kdyby bylo všechno v pořádku, celá věc by se přece nedostala před soud.
List Wall Street Journal napsal, že po vypuknutí aféry Greenpeace zvolili tradiční přístup průmyslových korporací: mlžení. Prohlásili, že se necítí vinni, protože prý šlo jen o "administrativní chybu" a skandální rozhodnutí vyplout svedli na "komunikační problémy". Dovršil to právník Greenpeace, který si stěžoval na stále složitější předpisy o ochraně životního prostředí. Wall Street Journal proto loď Arctic Sunrise přirovnává k tankeru Exxon Waldez. Ten v březnu 1989 havaroval právě u břehů Aljašky a uniklo z něj 40 tisíc tun ropy. Měsíčník Environmental news zase připomíná potopení tankeru Prestige u španělských břehů v listopadu 2002. Zástupce Greenpeace Paul Horsman tehdy prohlásil, že je třeba donutit loďařský průmysl, aby se začal chovat podle nejpřísnějších bezpečnostních standardů. Pro Greenpeace to zřejmě neplatí.
Nevyčítám DJ Lucce, že nic z toho neví. Vzhledem k věku má na svůj povrchní diskotékový svět právo a při troše štěstí z něj vyroste. Kdyby ale kromě pouštění desek pro zfetovanou "vysolárkovanou" mládež četla noviny, možná by svůj výrok trochu upravila. Po aféře kolem lodi Arctic Sunrise jeho správná verze zní: "Na černé listině - Greenpeace." * otiskl rozhovor s Lucií Kvasnicovou, "jednou z nejúspěšnějších českých hudebnic současnosti". Má to ale háček - "DJ Luccu" zná jen komunita návštěvníků diskoték. Pátek měl šťastnou ruku, protože rozhovor byl zajímavou sondou do hodnotového systému české postpubertální mládeže. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že "v Německu chodí na akce kluci, kteří jsou ,vysolárkovaní' a mají svaly z posilovny", zatímco "v Česku jsou všichni navlečení ve značkových věcech bez nápadu". Pátek dodal, že většina návštěvníků diskoték bývá pod vlivem drog. V závěru Lucca prohlásila, že by nikdy nespolupracovala s firmami, které jsou "na černé listině Greenpeace". "Není mi jedno, když někdo ničí přírodu. Nevím konkrétně, které firmy tam jsou, ale třeba s McDonaldem bych nespolupracovala nikdy," vysvětlila.
Svět viděný prizmatem blikajících stroboskopů, dunící hudby a tabletek Extáze je zázračně jednoduchý. Dýdžejka asi nikdy neslyšela

O autorovi: redaktor časopisu Maxim
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů