Pátek, 29. března 2024

Balakom zlepšil pracovní prostředí

Balakom zlepšil pracovní prostředí
Ostrava/ Opava Společnost Balakom, která sídlí v Opavě, zlepšila pracovní prostředí pro své zaměstnance. Výr azně se jí podařilo snížit množství emisí strojů na výrobu barev. Z a to získala ocenění v prestižní mezinárodní soutěži ESIG.
Obměna strojů na pracovišti, kde pracuje 50 z celkového počtu 180 zaměstnanců Balakomu, trvala pět let. Balak om tam investoval čtyřicet milionů korun. P odle vedoucí projektu Jarmily Berkové se emise na tomto pracovišti snížily na čtvrtinu a jsou hluboko pod evropskými limity.
Cenu za zlepšení pracovních podmínek pro zaměstnance převzali zástupci společnosti Balakom minulý týden v Římě. " Firma Balakom byla od evropské asociace výrobů rozpouštědel oceněna již podruhé," podotkl generální ředitel Balakomu Christian Seidler. P oprvé organizátoři soutěže ocenili podnik za to, že při výrobě barev a laků nahradil tradiční aromatická rozpouštědla, která jsou nezdravá pro lidi a nešetrná k životnímu prostředí, modernějšími rozpouštědly bezaromátovými. K romě ceny v mezinárodní soutěži Balakom letos získal i dvě tuzemská ocenění. S vaz chemického průmyslu mu udělil certifikát Responsible Care, když šest jeho vodou ředitelných barev bylo zapsáno na seznam ekologicky šetrných výrobků. Jeden z výrobků Balakomu také od letošního září získal právo nosit označení Czech Made.
Balakom produkuje ročně asi deset tisíc tun syntetických nátěrových hmot. N a vývoj nových barev každoročně vynakládá kolem deseti milionů korun. Sedmdesát procent výroby Balakomu tvoří rozpouštědlové a devět procent vodou ředitelné barvy.
Firma jako jediná v zemi vyrábí i práškové barvy, jejichž podíl na výrobě tvoří 16 procent. Pětin u tržeb firma získává exportem zejména do Maďarska, Rakouska a na Slovensko. Majoritním vlastníkem Balakomu je od listopadu 2000 rakouská společnost Sefra.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů