Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní kongres zdůrazňuje význam boreálních oblastí v Kanadě a v Rusku - Jedná se o největší zbývající nedotčené lesní oblasti

Mezinárodní kongres zdůrazňuje význam boreálních oblastí v Kanadě a v Rusku - Jedná se o největší zbývající nedotčené lesní oblasti

OTTAWA (Kanada) 25. listopadu (PROTEXT/PRNewswire) - Jedna z největších organizací ochrany životního prostředí na světě dnes vydala rezoluci vyzývající k ochraně přírody kanadské a ruské boreální oblasti. V těchto oblastech se rozprostírají rozsáhlé nedotčené lesy a mokřiny.
Rezoluce byla vydána během konání třetího světového kongresu ochrany životního prostředí, který pořádal Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) v Bangkoku. Proběhlo největší jednání o ochraně životního prostředí od roku 2002, kdy se v Johannesburgu uskutečnil celosvětový summit o ochraně životního prostředí. V Kanadě a Rusku se nachází poslední zbylé rozsáhlé boreální lesy, které se kdysi vyskytovaly i ve Švédsku, Finsku a Norsku.
Rezoluce IUCN nabádá Kanadu a Rusko, aby se zaměřily na ochranu této celé boreální oblasti a zachovaly ji nedotčenou, respektovaly zájmy a práva původních obyvatel, kteří na těchto územích žijí, a řádně promyslely rozvoj dalšího průmyslu v tomto regionu.    "Na rozdíl od množství jiných původních lesních ploch a mokřin, zde v kanadské boreální oblasti máme jedinečnou šanci na promyšlenou ochranu tohoto území před dalším budoucím rozvojem. Bohužel, tento region je pod neustálými vzrůstajícími komerčními tlaky, které vychází hlavně z těžebního odvětví průmyslu, jako jsou hydroenergetika, hornictví, získávání ropy a nafty," řekl Cathy Wilkinson, ředitel Kanadské boreální iniciativy (CBI) a delegát bangkokského kongresu.
V rámci kongresu proběhl seminář, vedený organizací CBI a americkou Radou ochrany přírodní zdrojů (Natural Resources Defense Council) (NRDC), který představil projekt ochrany boreálních lesů organizace CBI, jako vyvážený projekt ochrany přírody, na kterém se podílela mimořádná skupina 11 zemí, organizace First Nations a jiné organizace zabývající se ochranou životního prostředí. Konference v Bangkoku se také zúčastnili zástupci organizací, které již na projektu spolupracují. Jedná se o organizace Poplar River First Nation, Tembec Inc., Kanadské parky (Canadian Parks) a Spolek nedotčené přírody (Wilderness Society), jejichž zástupci zde hovořili o svých zkušenostech s realizací tohoto projektu.
"Seminář umožnil účastníkům z celého světa poznat nové způsoby, které využívá zejména organizace First Nations při ochraně boreálních oblastí," řekla Susan Casey-Lefkowitz z rady NRDC a delegátka kongresu. "Tato rezoluce jednoznačně dokazuje mezinárodní význam ekologických a kulturních hodnot boreálních území."
Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) byl založen v roce 1948. Mezi jeho členy se řadí organizace a státní instituce ze 140 zemí světa. Přes 10 tisíc vědců se účastní jejích 6 celosvětových komisí. Pro více informací navštivte, prosím, internetové stránky http://www.iucn.org/congress/index.cfm .

Pro přečtení celého textu rezoluce navštivte internetové
stránky http://www.borealcanada.ca.

Zdroj: Kanadská boreální iniciativa (Canadian Boreal Initiative)

Pro další informace kontaktujte: Kelly Acton, Canadian Boreal
Initiative, 1-613-762-2525, kacton@borealcanada.ca,
http://www.borealcanada.ca

PROTEXT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů