Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpad z Bavor se pálit nebude

Odpad z Bavor se pálit nebude
Ministerstvo životního prostředí zamítlo žádost mnichovské firmy

Komunální odpad z Německa se zatím v liberecké spalovně likvidovat nebude. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nepovolilo bavorské firmě Münchner Recycling převézt pod Ještěd ke zpracování šest tisíc tun vytříděného odpadu.
Podle úředníků česká legislativa přeshraniční transfer odpadů za účelem jejich odstraňování zakazuje.

Výklad soudního dvora

Rozhodnutí MŽP se přitom opírá o výklad Evropského soudního dvora, podle nějž není pálení ve spalovnách využíváním odpadů, ale právě jen jejich odstraňováním. Právu to řekla mluvčí MŽP Karolína Šůlová. "Ministerstvo životního prostředí podalo námitku proti plánované přepravě odpadu do spalovny komunálních odpadů v Liberci. Podle MŽP se totiž v tomto případě jedná o dovoz k odstranění, nikoli využití - a ten zákon o odpadech zakazuje. Důsledkem je, že odpad nemůže být v tomto případě do liberecké spalovny komunálních odpadů dovážen," uvedla pro Právo Šůlová s tím, že mnichovská firma může proti rozhodnutí podat rozklad k ministrovi životního prostředí. Ředitel společnosti Termizo, která libereckou spalovnu provozuje, Pavel Bernát ale verdikt úředníků nechápe.
"Máme od krajského úřadu v Liberci rozhodnutí, že jsme zařízením na energetické využívání odpadů, ne na odstraňování, ale vymahatelnost práva je v tomto směru zřejmě nulová. My nejsme účastníkem řízení, nevím ani, jestli náš partner podá proti rozhodnutí rozklad, ale já na jeho místě bych to už z principu udělal. Z mého hlediska se navíc vše pohybuje na bázi jakéhosi šovinismu - je to německý odpad, německé smetí, a tak se kolem toho dělá rozruch. V rámci starých států EU je přitom běžné, že se tato komodita přes hranice dováží, třeba z Nizozemska do Německa," podotkl Bernát.
Liberecká spalovna, která je jedinou privátní v Česku a jejímž majoritním vlastníkem je Česká pojišťovna finanční služby, ročně zpracuje 96 tisíc tun odpadu. Z toho 65 procent tvoří odpad z Libereckého kraje, zbytek se dováží z jiných regionů. Kontrakt s bavorskou firmou by přitom byl oboustranně ekonomicky výhodný.

Spokojení ekologové

Naprosto spokojeni jsou naopak liberečtí ekologové, podle nichž by povolení importu bylo do budoucna velkým precedentem.
"Doufali jsme, že to tak dopadne. Už ale nemůžeme čekat, až přijde další žádost podobného ražení, takže naším dalším cílem je dosáhnout toho, aby rozhodnutí libereckého krajského úřadu o spalovně jako zařízení na energetické využití bylo zrušeno. Předpokládáme ale, že to bude možné jen soudní cestou, proto už jsme v kontaktu s právníky a řešíme, jak na to," řekla Právu Simona Jašová z liberecké organizace Dětí Země.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů