Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

100 delfínů a velryb spáchalo hromadnou sebevraždu
Velryby a delfíni zahynuli od minulého týdnu na australském jižním pobřeží, u ostrova King Island na jihozápadním pobřeží Tasmánie. Domorodci i ochránci přírody se je pokoušeli odtáhnout zpět do moře ale u velkého množství se to nepodařilo. Přírodovědci si nedovedou vysvětlit takto fatální ztrátu orientace.

Brno Devět set vánočních stromků v květináčích připravili letos do prodeje brněnští ekologové. Živé jedličky nabízejí již pět let jako alternativu k tradičním řezaným vánočním stromkům. Prodávat se začnou už dnes na několika místech v Brně. Hlavním cílem akce je propagace větší úcty ke stromům a změna konzumního vztahu lidí k tomuto symbolu Vánoc. Lidé mají možnost oslavit Vánoce u živého stromku a na jaře ho společně vysadit v lesích poblíž městské části Soběšice. "Čtyřiceticentimetrové sazenice budeme prodávat po 80 korunách. Zájemci ke stromečku získají také návod, jak o něj pečovat před Vánocemi, během nich i potom. Na letáčku je uveden i termín a lokalita plánovaného vysazování,"řekl Miroslav Bohdálek z Nadace Partnerství, která akci pořádá společně s ochránci přírody a dalšími organizacemi. Všechny stromky mají certi . kát, který potvrzuje, že pocházejí z ekologicky vedených porostů. O živé vánoční jedličky je podle ekologů stále větší zájem a lze předpokládat, že kvůli velkému zájmu bude potřeba před Vánocemi objednat ještě několik set dalších sazenic.

Červený Kostelec - Ekologický projekt s názvem Kyselý déšť má své další příznivce. Základní škola Václava Hejny se jej loni zúčastnila jako první v celém okrese Náchod. Letos se měření ujala skupina žáků ze 7.C opět pod vedením učitelky Jarmily Petithanové.
Na základě loňského měření Český hydrometeorologický ústav sídlící v Praze zařadil okres Náchod do oblasti středně až silně postižené kyselými srážkami.
"Letos opět měříme na dvou stanovištích, a to u školy ve středu města a na volném prostranství mimo město. Porovnáváním jsme zjistili, že vkleslina, kde město leží, má srážky až desetkrát kyselejší než volné prostranství," informovala o výsledcích učitelka Jarmila Petithanová. Ta je ráda, že další příznivci této smysluplné aktivity pomohou monitorovat situaci ovzduší a životního prostředí v okrese Náchod. Toto šetření uzavřou žáci Základní škol Václava Hejny do konce listopadu. Výsledky budou známy již příští měsíc.

Doksy - Boj se sinicemi v Máchově jezeře nabírá na obrátkách. Vodohospodáři už snížili hladinu nádrže a nyní budou jeho dno letecky snímkovat, aby mohli připravit plán zamezení růstu sinic ve vodě.
"Odběr vzorků s následnými rozbory je naplánován na konec letošního roku," uvedl mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Petr Bulena.
Radnice podle Buleny mapuje přítoky, které způsobují znečištění vody v jezeře. Hlavní úkol ale vodohospodáře teprve čeká - část fosforu, který přispívá k bujení sinic a je uložen v sedimentech, hodlají zlikvidovat chemicky, další dostanou z vody sacím bagrem při plně napuštěné nádrži.
Máchovo jezero se v posledních letech potýká s masivním zamořením toxickými sinicemi, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví. Náklady na odbahnění mohou dosáhnout až 300 milionů korun.

Místo vhodné pro zhruba 70 000 m3 bahna z trojice rybníků v Českém ráji volili ochranáři kvůli problematické dohodě s místními soukromníky o poskytnutí vhodného úložiště. "Mít na hromadě zapáchající bahno, v létě potenciální semeniště komárů, není zrovna příjemné. Šlo však také o snahu udělat něco na truc ochranářům, kteří v Českém ráji schvalují řadu aktivit. Řešení naštěstí nabídly pole u Troskovic," tvrdí stavební dozor doposud nejrozsáhlejší akce v Českém ráji Libor Maleček. Bahno dopraví na pole kilometr dlouhé potrubí přímo od čištěných rybníků. Rekonvalescence rybníků, spočítaná na 36 mil. Kč skončí v roce 2006. Transport potrubím do sousedních polí prakticky odbourá původně plánovanou dopravu vytěžených sedimentů nákladními auty na skládky. Rybniční bahno zaorané na 45 ha polí navíc poslouží za kvalitní hnojivo. Ornice tak stoupne přibližně o 20 cm. "Majitelé polností s naším záměrem souhlasili. Vzorky potvrdily, že bahno neobsahuje žádné toxické látky," podotýká ředitelka Chráněné krajinné oblasti Český ráj Lenka Šoltýsová. Rybníky v Českém ráji prošly naposledy odbahněním možná před sto lety. Odbahnění předcházel výlov rybničních živočichů, kteří našli nový domov v sousedním Věžáku. Ochranáři posbírali jenom ze dna Nebáku okolo 5000 škeblí a 60 raků. "Rybníky odbahníme na příštích sto let," slibuje Šoltýsová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů