Čtvrtek, 28. března 2024

Internetový registr emisí

Internetový registr emisí
První internetový registr průmyslových emisí vypouštěných do ovzduší a vod byl Evropskou komisí a Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA) zprovozněn v únoru. Obsahuje 50 škodlivin vypouštěných do ovzduší a vody, zatímco podobný americký registr obsahuje 650 škodlivin. Emisní data EU jsou shromažďována tři roky a současné vydání registru zahrnuje data roku 2001, které mohou být aktualizována údaji z roku 2004. Průmysl USA však poskytuje data každoročně. Registr se prokázal jako velmi populární - během prvních tří měsíců provozu jej navštívilo přes 100 tisíc návštěvníků.

Evropský registr obsahuje informace o škodlivinách vypouštěných z 10 tisíc velkých a středně velkých průmyslových zdrojů z patnácti zemí EU a také z Norska, které není členem EU. Maďarsko poskytuje údaje dobrovolně od března 2004. Do registru lze nahlédnout na jeho webových stránkách, kde jsou také satelitní snímky oblastí obklopující průmyslové celky regionů.

Podle názoru představitelů EU umožní registr škodlivin porovnat ovlivnění životního prostředí různými průmyslovými činnostmi v různých městech a regionech. Komise nyní navrhuje jeho úpravu do podoby ještě komplexnějšího registru. Chce z něj vytvořit Evropský registr vypouštění a přenosu znečišťujících látek (PRTR), který by zahrnul větší počet znečišťujících látek a průmyslových zdrojů, větší počet typů emisí a byl každoročně aktualizován. Webová stránka registru EPER a základní informace jsou na adrese http://www.eper.cec.eu.int.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů