Středa, 24. dubna 2024

Rozbor prokázal chemické látky i mimo skládku

Rozbor prokázal chemické látky i mimo skládku
VELKÉ MEZIŘÍČÍ - Sledované chemické látky se našly i v okolí místa nedovolené skládky hromady suti v blízkosti sjezdovky na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Hodnoty i ze vzdálených míst jsou srovnatelné s místem pod dočasně uloženou zeminou a stavební sutí.
Laboratorní zkoušky půdy z řady míst na sjezdovce na Fajtově kopci si vyžádal odbor životního prostředí velkomeziříčské radnice. To proto, že zkoušky půdy přímo z místa skládky materiálu z demolice bývalé stáčírny olejů podniku Agromotor prokázaly překročený limit výskytu celkového chrómu, niklu a chrysenu.
"Bylo dobře, že se to provedlo. Někde byly dokonce hodnoty chromu a chrysenu ještě vyšší než v místě skládky," uvedl šéf odboru životního prostředí Jiří Zachar. I když z výsledků je patrné, že nedošlo vinou uložení suti z demolice stáčírny olejů k ohrožení spodních vod, původce stavebního odpadu se nevyhne sankčnímu řízení. To v oblasti odpadového hospodářství, protože materiál nebyl předán oprávněné osobě a nedošlo k jeho zabezpečení před neodbornou manipulací.
"Do případu se tento týden zapojila také Inspekce životního prostředí, která odebírá svoje vzorky půdy. Zda povede sankční řízení Inspekce životního prostředí, anebo náš odbor, to se ještě rozhodne," dodal Zachar.
Demolici objektu bývalé stáčírny olejů na ulici Pod Strání provádí investor na základě řádného stavebního povolení. Stavební suť firma vyvezla do lokality Fajtova kopce se souhlasem provozovatele lyžařské sjezdovky. Materiál se měl stát součástí podkladu pro její navýšení.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů