Pátek, 29. března 2024

Rozvojové země bojují se znečištěním dodnes

Rozvojové země bojují se znečištěním dodnes
Konflikt mezi zájmy průmyslových firem a přírodou rozvojových zemí pokračuje i dvacet let po katastrofě v Bhópálu.
Nigérie vymáhá na ropné firmě Shell obrovskou pokutu za znečištění delty Nigeru, Indie bojuje s Coca-Colou kvůli devastaci vodních zdrojů a dělníci ve Střední Americe znovu žalují firmu Chiquita kvůli tomu, že tisíce z nich onemocněly po práci s nebezpečnými pesticidy.
Žádná průmyslová havárie, která postihla asijské či africké země, už nedosáhla tak katastrofálních rozměrů jako exploze v Bhópálu. Následky na přírodě a lidském zdraví jsou ale i jinde obrovské. V soudních sporech jde většinou o miliardy dolarů.

Pokuta za ropu
Delta řeky Nigeru, kde dříve převládaly mangrovové bažiny a pralesy, na mnoha místech připomíná měsíční krajinu.
Do okolní přírody v minulosti vytekly tisíce barelů ropy a obyvatelé, žijící v blízkosti ropných polí firmy Shell, stále dýchají dým z hořících vrtů. Nigerijský senát včera pohrozil Shellu sankcemi, pokud nezaplatí pokutu ve výši 1,5 miliardy dolarů.
"Tento příkaz nemá žádný právní základ," brání se společnost ve svém prohlášení.
První africkou zemí, která globální firmě podobnou pokutu za průmyslovou havárii udělila, byla před dvěma lety Angola. Americkému ropnému gigantu ChevronTexaco vyměřila trest dva milióny dolarů za únik ropy, který znečistil angolské pláže a přinutil rybáře zastavit činnost.
K tomu, že se v rozvojových zemích odehrávají průmyslové havárie poměrně často, přispívají nižší standardy bezpečnosti práce a ochrany přírody. I bohaté firmy mnohdy využívají starší zařízení a levnější způsob výroby, který je kvůli hrozícím rizikům ve vyspělém světě zakázán.

Jedovaté pesticidy
Příkladem je používání pesticidů. Firmy Shell, Chiquita a další nadnárodní společnosti dlouho nasazovaly na kostarických plantážích přípravky obsahující látku dibromchlorpropan, způsobující pravděpodobně rakovinu, ztrátu plodnosti a jiné choroby.
Žalobu na tyto firmy nyní podaly stovky poškozených plantážových dělníků. Postižených lidí ale může být podle pesimistických odhadů až dvacet tisíc.
Ačkoli bylo v USA využívání těchto pesticidů omezeno už v roce 1977, v Latinské Americe, Karibiku, západní Africe a na Filipínách byly zcela běžné až do poloviny 80. let.

Ohrožení dělníci
Vinu ale nenesou pouze velké firmy, jak ukazuje příklad Číny. V této zemi jsou dělníci vystaveni nejrůznějším rizikům včetně toxických látek. Mnoho úmrtí při průmyslových haváriích se odehrává v uhelných dolech a státních továrnách, usilujících o co nejlevnější způsob výroby.
"Čínská vláda není schopna regulovat růst průmyslu," řekla stanici Free Asia profesorka Dara O'Rourková z Kalifornské univerzity. "Nemá k dispozici dostatek inspektorů, kteří by dohlíželi na zdraví dělníků či dodržování ochrany přírody."
Experti se navíc domnívají, že čínské statistiky nejsou kompletní. Počet a rozsah neštěstí je podle nich mnohem větší.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů