Čtvrtek, 28. března 2024

Lesy nepostupují vždy průhledně

Lesy nepostupují vždy průhledně

Stále častěji seukazuje, že činnost podniku, spravujícího více než šedesátimiliardový majetek, transparentní není.

Státní firma Lesy ČR musí být napříště průhledná, skončíme s jakýmkoliv klientelismem. Pod tímto heslem loni ministr zemědělství Jaroslav Palas zahájil razantní změny ve firmě včetně výměny jejího vedení.
Stále častěji se však ukazuje, že činnost podniku, spravujícího více než šedesátimiliardový majetek, transparentní není. Platí to například o prodeji nemovitostí, které letos firma zahájila ve velkém.

Přednost dostala manželka

Lesy chtějí prodat během příštích let asi dva tisíce nemovitostí za zhruba osm set miliónů korun.
HN již před časem zjistily v přípravě celé akce nedostatky. Zatímco vedení Lesů tvrdilo, že vše mají na starosti krajské inspektoráty podniku, ve skutečnosti je záležitostí nejnižších jednotek firmy - lesních správ. Ty však často ani nevěděly, zda a jak mají o prodeji nemovitostí informovat veřejnost.
Stává se pak i to, že například vilu v Horní Blatné na Karlovarsku prodal tamní správce Lesů své manželce. Dům získala bez výběrového řízení, což státní podnik při prodeji neuplatňuje. Podle informací České televize přitom nedávné opravy vily přišly na jeden milión korun, podle zdrojů HN dokonce na půldruhého miliónu. Luxusní stavba však byla prodána jen za 1,131 miliónu korun.
Lesy na tom nevidí nic divného. "Podle zásad při prodeji nadbytečného majetku se objekt prioritně nabízí dosavadnímu nájemci, v tomto případě to byla manželka správce," říká mluvčí Lesů Lubomír Šálek.
Připouští přitom, že náklady na opravu vily dosáhly čtyř set tisíc korun a "ostatní investiční náklady" pak šesti set tisíc korun. Vila však pak podle něj byla prodána ještě dráž, než činil znalecký odhad 1,1 miliónu korun.
Podle informací HN byla s výraznou slevou prodána i další nemovitost, a to v Jihlavě. Místo odhadní ceny ve výši zhruba čtyř miliónů korun asi za třetinu. "Hodnota nemovitosti v Pávovské ulici podle znaleckého posudku činila 1,455 miliónu korun, ale bylo přihlédnuto k místně obvyklé ceně a objekt byl prodán za 1,25 miliónu," konstatoval k tomu Šálek.
Potíže má státní podnik i s prodejem zatím největšího objektu, hotelu Diana ve Velkých Losinách. První zájemce od smlouvy při utajeném prodeji odstoupil.

Nejasnosti kolem ředitele

K Palasem proklamované průhlednosti Lesů nepřispívají ani nejasnosti kolem jednoho z členů nejvyššího vedení podniku, personálně-správního ředitele Vladimíra Sovy.
Ten nastoupil do uvedené funkce přesto, že jeho kvalifikace nesplňovala interní předpisy samotných Lesů. Neměl patřičné vzdělání a praxi v oboru.
Vedení podniku pak označilo Sovovo jmenování za výjimku. Nevadilo mu ani to, že byl společníkem soukromé reklamní agentury 1. moravská mediální - a přitom spolurozhodoval i o výběru reklamní agentury pro Lesy. Sova má podle informací HN od státních Lesů v pronájmu přes pět set hektarů velkou honitbu v Bučovicích.
"Ředitel Sova je pouze členem mysliveckého sdružení, které si honitbu Boří u Lesního závodu Bučovice pronajalo. Smlouva o pronájmu byla uzavřena 26. května 2003, tedy v době, kdy nebyl zaměstnancem Lesů," říká Šálek.
Cílem změn, jimiž Lesy od loňského září procházejí, je podle Palase dostat státní podnik do mnohem výraznějšího zisku, než jaký vykazoval v uplynulých letech. Má k tomu přispět větší hospodárnost.
Přestože má firma své vlastní právníky, neváhala letos na podzim zaplatit velké sumy i externím právníkům.
Jak zjistila Česká televize, pražský advokát Petr Perman dostal za práci v rozsahu dvou týdnů běžné pracovní doby přes čtyři sta tisíc korun. Hodinová sazba advokáta tak dosáhla téměř pěti tisíc korun.
Podle odborníků je to sazba nad obvyklým průměrem, ale smluvní odměna může být jakkoliv vysoká. Lesy ovšem nesdělily, proč tak dobře placenou zakázku musely svěřit externistovi.
"Nebylo to plýtvání, šlo o skutečně důležité kauzy," řekl pouze Šálek.
Lesnické firmy se bojí o práci, str. 17

Sporné případy státního podniku Lesy ČR
Prodej nemovitostí
Zaměstnanec podniku prodal dvoupodlažní vilu, kterou Lesy nabízely, vlastní manželce.
Drahé smlouvy
Lesy mají vlastní právníky, přesto si najaly na blíže neurčené kauzy advokáta, jemuž platily téměř pět tisíc korun za hodinu práce.
personální ředitel
Personálně-správní ředitel Lesů Vladimír Sova nastoupil do funkce, ačkoli nesplňoval potřebná kritéria. Řídil komisi, vybírající Lesům reklamní agenturu, přestože sám v reklamě soukromě podnikal. Je členem mysliveckého sdružení, které má od Lesů pronajatou honitbu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů