Čtvrtek, 28. března 2024

Dostane ČR požadované emisní povolenky?

Dostane ČR požadované emisní povolenky?
Do pondělí má Česká republika dodat bruselským úředníkům statistické údaje o vývoji jednotlivých průmyslových odvětví, které Evropské komisi chybějí k posouzení českého plánu vydání povolenek na vypouštění skleníkových plynů. Povolenky dostanou znečišťovatelé v celé EU k 1. lednu.

Autor českého návrhu Tomáš Chmelík si netroufá odhadnout, zda se povede plán v Bruselu obhájit do konce roku! Spolu s Čechy mají do poslední chvíle napilno také Poláci, Maďaři, Italové, Malta a Kypr. Včera ministerstvu životního prostředí přišel dopis, v němž Evropská komise požaduje odůvodnění očekávaného růstu emisí ve vazbě na růst ekonomiky. Úředníci chtějí podle Chmelíka hlavně statistická data od jednotlivých průmyslových svazů. Žádají ale i o vysvětlení, proč v českém hospodářství neexistuje prostor pro snižování emisí. Potom, co komise odpovědi vyhodnotí, budou pokračovat konzultace mezi Prahou a Bruselem.

"Před Vánocemi se dá očekávat posun," řekl Chmelík. Jakým to bude směrem ale nenaznačil. I když se jednání do silvestra nepovede uzavřít, neměli by podle Chmelíka čeští znečišťovatelé mít ztížený start obchodu. Trh má být otevřen sice 1. ledna, obchodovat se bude celý rok.

Návrh počtu povolenek schválila vláda po měsících sporů mezi ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu počátkem října. Provozovatelé 430 zařízení podle něj mají dostat v příštích třech letech po 108 milionech povolenek po jedné tuně. Pokud tolik emisí podniky nevypustí, budou moct zbylé povolenky prodat jiným. Ministerstvo životního prostředí vedené lidovcem Liborem Ambrozkem původně navrhovalo rozdat povolenek mnohem méně, později ustoupilo na 100 milionů. Ministerstvo průmyslu začalo licitovat na 116 milionech. Protože povolenky budou volně obchodovatelné, jejich nezdůvodněné rozdávání bude komise považovat za nepovolené státní dotace.

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že obhajoba bude těžká, ve vládě si proto vymínilo, že do Bruselu pojedou plán vysvětlovat i úředníci ministerstva průmyslu. Náměstek ministra průmyslu Martin Pecina již dříve několikrát uvedl, že je schopen požadavky podložit solidními argumenty. Komise zatím národní plány schvalovala ve dvou vlnách. Na novoroční start obchodování je nachystáno 16 zemí EU s více než sedmi tisícovkami podniků, na něž připadá 55 procent celkové kvóty. Většině zemí počet povolenek komise zkrátila. Například Slovensko muselo svůj záměr seškrtat o téměř 15 milionů tun, než se dočkalo souhlasu komise s 91,5 milionu tun pro 209 znečišťovatelů.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů