Pátek, 19. dubna 2024

Cena elektřiny z biomasy opět klesne

Cena elektřiny z biomasy opět klesne
Údiv i šok vyvolaly mezi zpracovateli biomasy pro energetické účely nově stanovené výkupní ceny pro příští rok. Z rozhodnutí Energetického regulačního úřadu budou firmy místo letošních dvou tisíc korun dodávat do sítě jednu megawatthodinu "zelené" elektřiny, vyrobené společným spalováním uhlí a hnědé dřevní štěpky, za cenu kolem 1570 korun. Přitom ještě loni to bylo o téměř tisíc korun víc.
"Zpracovatelé sice snížení cen očekávali, předpokládali však, že pod 1800 korun za MWh cena neklesne," uvedl za skupinu ČEZ specialista oddělení centrálního nákupu hmotných dodávek Jaroslav Šimota. Elektrárny ČEZ, jako Tisová, Poříčí 2, Ledvice či Hodonín, jsou rozhodujícími odběrateli dřevní štěpky, kterou spalují společně s uhlím. O hrozících potížích hovoří i další firmy.
"Za těchto podmínek se nám investice do technologie nevyplatí. Nikde nemáme jistotu, že to v dalších letech nepůjde dolů ještě víc," řekl ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Plzeňská teplárenská i ČEZ nevylučují, že plány na další spalování štěpky přehodnotí. "Při takovýchto cenách nebude spoluspalování rentabilní," tvrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Stát musí dodržet závazek
Přitom biomasa, tedy hnědá i bílá dřevní štěpka i speciální druhy plodin, by měla tvořit podle některých odborných odhadů až osmdesát procent z celkového množství všech obnovitelných zdrojů energie. A ty by podle závazku Česka měly mít v roce 2010 osmiprocentní podíl na výrobě elektrické energie v zemi. Dosud mají podíl necelých čtyř procent. "Za těchto podmínek pochybuji, že republika závazek dodrží," říká Drápela.
Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu Blahoslava Němečka byla pro příští rok stanovena pevná výkupní cena pro směsné spalování jako příspěvek k ceně silové elektřiny, pohybující se mezi devíti sty a tisícem korun za jednu MWh.
"Tento příspěvek by měl ve většině případů pokrýt zvýšené náklady spojené se spalováním biomasy. Úřad při jeho stanovení vycházel i z rozdílných nákladů na obě paliva. Při výpočtu ceny se také vycházelo z podkladů samotných výrobců elektřiny a producentů biomasy a určené ceny jsou tedy dostatečným motivačním faktorem pro využívání biomasy i ve zdrojích, kde podstatnou roli hrají náklady na dopravu paliva. Výnosnost zpracování štěpky bude však do určité míry záviset na cenách, které si zpracovatelé vyjednají s dodavateli," připouští Němeček.

Cena štěpky se stále mění
Producenti biomasy tvrdí, že už nyní jsou ceny za odběr štěpky nízké a snižovat je lze jen těžko. "Pokud by se omezil odběr, jsme v průšvihu," říká jednatel společnosti Obnovitelné zdroje Vladimír Čermák, jehož firma dodává hnědou štěpku, což je kůra a klestí. Nový cenový výměr podle něj není ničím jiným než trestem za tuto ekologickou činnost.
Podle Pavla Kaufmanna, mluvčího Teplárenského sdružení, jež sdružuje největší tuzemské teplárny, je pro jednotlivé zpracovatele biomasy největší problém to, že se každý rok mění cena.
"Nikdo dnes nemá jistotu, že se mu investice do spalování štěpky nebo směsi štěpky s uhlím vyplatí. Přitom zákon o obnovitelných zdrojích, kde by měla být zakotvena určitá dlouhodobá garance, měl platit od nového roku. Bohužel se jeho projednání stále protahuje," říká Kaufmann.
"Původní podoba tohoto zákona byla změněna několika komplexními pozměňovacími návrhy. Momentálně je zákon ve druhém čtení," říká ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera. Pazdera připustil, že každý z druhů obnovitelných zdrojů má své zastánce a odpůrce. Na výši stanovených výkupních cen elektrické energie však podle něj ministerstvo nemá vliv.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů