Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesní stráž si posvítí na zloděje

Lesní stráž si posvítí na zloděje

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - S pokutami a správním řízením mohou počítat lidé, kteří si nelegálně opatří vánoční stromky.

"Krádeže se opakují každoročně a zřejmě se jim nevyhneme. Při jakékoli kontrole lze těžko dokázat člověku, který si nese stromek, že ho právě teď ukradl," řekl lesní správce v Buchlovicích Zdeněk Zálešák. "Každý by měl mít u sebe potvrzení. Pokud si stromek koupí u nás, dostane doklad o zaplacení, na němž je uvedeno, z které lesní správy pochází, o jakou dřevinu se jedná a kolik koupil kusů," vysvětlil správce.

Ze zákona může kohokoliv kontrolovat lesní stráž. V lese má statut veřejného činitele. "Zloději tak může uložit blokovou pokutu až do výše 500 korun. Lidé se však začali chovat poněkud slušněji, a tak jsme pokutové bločky nepoužité vrátili. Případné sporné záležitosti postupujeme policii nebo odborům životního prostředí městských úřadů," vysvětlil Zálešák.

"Abychom ztrátám stromků zamezili, natíráme je proti okusu zvěří speciálním přípravkem, který ji odpuzuje svým zápachem. Kdo si takový stromek donese domů, zápach nevydrží," přiblížil preventivní opatření Zálešák. Jinou z variant ochrany stromků, kterou lesnící použili například v buchlovické borové mladině, je jejich stříhání. "Dřeviny zásah přežijí, ale jsou tak nevzhledné, že je nikdo jako vánoční stromek nevezme," popsal zákrok správce.

Lesníci nechtějí za každou cenu honit lidi po lese. Proto opatřili cesty uzamykatelnými závorami, čímž zamezí vjezdu automobilů.

"Hlavně se však problém krádeží snažíme řešit tím, že vyrobíme ve všech revírech dostatek vánočních stromků, aby si je lidé mohli za symbolickou cenu koupit. Prodáváme-li například smrček od 1,5 metru do tří metrů za sto korun i s DPH a borovičku černou, kterou musímě pěstovat šest roků, za dvě stě korun, tak se jistě jedná o ceny lidové. Srovnejme to s tím, kolik vydáme na Vánoce za jídlo a pití," uvedl Zálešák.

Podobná situace je i u drobných vlastníků. Každému z nich ukládá zákon povinnost chránit si své vlastnictví. "Jestliže má například hektar lesa, chodí si ho hlídat. Ale my jim pomáháme i tím, že dostatečným množstvím stromků uspokojíme zájemce a snížíme tak počet krádeží," dodal Zálešák.

"Ochrannou službu zvyšujeme už od léta. Je to zaběhnutý systém a revírníci ho dodržují i ve dnech pracovního klidu. Již několik let spolupracujeme s policií," informoval Miloš Valenta, ředitel Krajského inspektorátu Lesy ČR. Podle Zálešáka policie pomáhá lesním správám především kontrolovat vjezdy do lesa. "Zjišťovat původ vánočních stromků ale budeme převážně při dopravních kontrolách, pokud někdo stromek poveze," sdělila mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů