Sobota, 20. dubna 2024

Sbírali potravu pro zvěř

Sbírali potravu pro zvěř
ROKYCANY - Úctyhodných 5324 kilogramů nejrůznější potravy pro volně žijící zvěř a obyvatele rokycanské záchranné stanice živočichů se sešlo po vyhlášení soutěže rokycanským ochráncům přírody.
"V pořadí již druhý ročník této soutěže oslovil především žáky základních škol rokycanského okresu, ale zapojit se mohl v podstatě kdokoli. Smyslem bylo zaměřit se na racionální využívání přírodních zdrojů v podobě sběru plodů z míst, kam se volně žijící živočichové nedostanou, např. oplocené pozemky, a další využití odpadu z domácností, které mohou sloužit jako potrava. Jednalo se především o suché neplesnivé pečivo, chléb, skořápky," říká Pavel Moulis, předseda rokycanských ochránců přírody.
Vlastní soutěž probíhala v poměrně krátkém časovém období - v měsíci říjnu. Skutečnost předčila očekávání ochranářů, neboť loni se sebralo za stejné období jen 770 kilogramů potravy. Prvenství ze soutěže si odnesla ZŠ T.G.M. v Rokycanech, jejíž žáci nasbírali celkem 2514 kilogramů. Odměnou jim byl zájezd do Zoo Liberec.
Hned v závěsu skončila ZŠ Čechova v Rokycanech s nasbíranými 2100 kilogramy potravy, která se vypravila do Zoo Plzeň. Poděkování zaslouží i ZŠ Zbiroh, Základní a mateřská škola Holoubkov, MŠ Dobřív, MŠ Borek a dalším organizace.
Nasbíraná potrava v podobě kaštanů, žaludů, jablek, chleba, pečiva, skořápek i obilí putovala nejen do záchranné stanice živočichů, ale i do lokalit Vojenských lesů a statků Mirošov, Lesní a rybniční správy Zbiroh Ing. Jerome Colloredo Mannsfelda, Lesů města Rokycan, Honebního společenstva Litohlavy-Klabava atd.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů