Pátek, 26. dubna 2024

Energie ze slunce šetří peníze

Energie ze slunce šetří peníze
V našich podmínkách dopadá na jeden čtvereční metr něco přes tisíc kilowatthodin slunečního záření za jeden rok. Kdybychom sečetli plochu sluncem osvětlených střech a stěn domů, dostali bychom statisíce kilowatthodin za rok. To je v korunách vyčíslitelná energie, kterou zatím často prohospodaříme, protože ji nevyužíváme. Pořídit si jednoduchý a přitom kvalitní solární systém přitom nemusí být vůbec drahé. Nejenže můžete ušetřit- využitím ekologicky čisté energie zároveň přispějete ke zlepšení životního prostředí.
Klasická solární sestava pro přípravu topení ústředního vytápění se skládá ze slunečních kolektorů a jejich držáků, elektronického regulátoru, nemrznoucí náplně, oběhového čerpadla, souvisejících armatur a zásobníku teplé vody s výměníkem. Voda v zásobníku se ohřívá v době slunečního svitu a podle kapacity zásobníku je po určitou dobu k dispozici, i když slunce nesvítí. V období bez dostatečného slunečního svitu se solární sestava používá pro předehřev vody v topném systému a na požadovanou teplotu je dohřívána jiným tepelným zdrojem (tepelné čerpadlo, plynový kotel a podobně).
Voda se může dohřívat také elektrickým topným tělesem přímo v zásobníku. V tomto případě nepotřebujete jiný způsob dohřevu vody v ústředním topení. V obou případech je k dispozici dostatek teplé vody po celý rok a díky elektronické regulaci je provoz plně automatický a bezobslužný.
Další možností je instalace solární sestavy bez velkých úprav stávajícího rozvodu zachováním stávajícího systému ohřevu vody v topném systému (například elektrického zásobníku) a přidáním solárního zásobníku. Tento systém je výhodný pro své nižší pořizovací náklady a vysoké využití sluneční energie díky použití dvou zásobníků. Přívod studené vody do stávajícího zásobníku se přeruší a připojí se na solární zásobník s topným hadem.
V období s dostatkem slunečního záření se voda ohřeje na potřebnou teplotu a původní elektrický zásobník slouží pouze k akumulaci teplé vody ohřáté v solárním zásobníku. Pokud slunce přestane svítit, máme k dispozici teplou vodu ohřátou sluncem v obou zásobnících. Pokud ji vyčerpáme a slunce bude málo, solární systém vodu alespoň předehřeje. Například předpokládejme, že slunce předehřeje studenou vodu o teplotě 10°C na teplotu pouze 30°C. Potom se ve stávajícím ohřívači teplé užitkové vody dohřeje z 30°C na 50°C a k tomuto dohřátí tedy potřebujeme pouze polovinu energie.
V systému, který ideálně shromažďuje energii slunce a dalších zdrojů pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody a popřípadě ohřev bazénu, je použita kombinovaná akumulační nádrž. V horní části akumulační nádrže je umístěn zásobník teplé užitkové vody. Výhodou kombinované akumulační ná drže je to, že se při ukládání energie současně s topnou vodou rychle ohřívá (díky velké ploše přenosu tepla) i zásobník teplé užitkové vody.
Energie se ze slunečních kolektorů předává přes výměník v dolní části akumulační nádrže. Solární systém tedy ohřívá nejstudenější vodu s maximální účinností.
K akumulační nádobě se jednoduše připojí i další zdroje tepla, například kotel na dřevoplyn, krbová kamna s teplovodní vložkou a podobně. Pokud zatopíte v krbu, pak vás hřeje nejen sálající teplo z krbu a příjemný pohled do plamenů, ale zároveň akumulujete energii k topení nebo přípravě teplé užitkové vody na další dny. Pokud slunce nesvítí a vám se nechce přikládat do krbu, je možné akumulační zásobník dohřát elektrickou topnou vložkou. Toto zapojení vám zajistí temperování objektu i v době nepřítomnosti.
Energii, kterou jsme z různých zdrojů tepla do této akumulační nádrže uložili, máme k dispozici pro topení, ohřev bazénu a teplé užitkové vody. Díky velké teplosměnné ploše zásobníku teplo z akumulační nádrže automaticky (bez oběhového čerpadla a regulátoru) ohřívá teplou užitkovou vodu. Systém lze rovněž využít k přihřívání vody v bazénech.
Zdroj:Kutnohorský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů