Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zákupy - Kontrola České inspekce životního prostředí z Liberce zavítala do Zákup na podnět Zákupské iniciativy. Odborníci přezkoumávali stav skládky pod státním zámkem Zákupy.
Ačkoliv byla skládka již uzavřena, město sem nechalo přesto navézt několik valníků zeminy. "Výsledkem správního řízení je doporučení inspekce životního prostředí na znovuzprovoznění doskládkování," sděluje Miloslava Hudaková. Skládka pod zámkem je vedená jako nebezpečná a Zákupští musejí v blízké budoucnosti provést její rekultivaci. Obnova narušené krajiny do přírodní rovnováhy však není nijak levnou záležitostí. Pomoc městu před časem nabídla německá společnost. "Zmíněná firma má ve své kompetenci oblast odpadového hospodářství v německém Halle, kde provozuje skládku o 240 hektarech," přibližuje starostka."Kromě zkušeností nám přislíbila i pomoc při získávání peněz z evropských fondů."

Místopředseda české vlády Martin Jahn uvedl při debatě v bruselském sdružení Lisabon Council, že hospodářská výkonnost se musí stát hlavním pilířem evropské i české hospodářské strategie. Nelze klást stejný důraz na ekonomiku, sociální soudržnost a životní prostředí. "Nemůžeme mít všechny tři pilíře jako prioritu, je třeba jasně říci, že ekonomický pilíř musí mít přednost. Abychom mohli mít sociální systém a chránit životní prostředí, musíme si nejprve na to vydělat. Jinak úplně ztratíme konkurenceschopnost, a to nejen jako ČR, ale i jako celá EU," řekl Jahn.
Podle vicepremiéra je nutné nalézt rovnováhu mezi podmínkami pro růst ekonomiky a štědrostí sociálního systému, aby nevedl k přílišnému zadlužování, či úrovní regulace ochrany životního prostředí, aby nevedla k zániku průmyslových odvětví v Evropě.
"Chceme-li budovat znalostní ekonomiku, musíme méně utrácet na zemědělství a více na školství, vědu a vývoj," řekl Jahn.

Piatkový zosuv masy pôdy na horskú dedinu v juhočínskej provincii Kuej-čou zapríčinili prirodzené činitele, uviedla dnes čínska vláda. Prírodná katastrofa si vyžiadala životy 25 ľudí. Devätnásť obyvateľov zostáva stále nezvestných.
Zosunutá časť hory nad dedinou má totiž vápencový povrch, ktorý je slabý a náchylný k erózii, uviedlo čínske ministerstvo pôdy a prírodných zdrojov. Okrem toho rastúce stromy urýchľujú výskyt zosuvov, nakoľko sa im zväčšujú korene, ktoré rozrušujú vápencový povrch.
Zem pod sebou doslova pochovala najmenej 25 domov a stovku spiacich obyvateľov. Do dnešného dňa z oblasti v rámci prevencie evakuovali 658 obyvateľov.
Záchranné práce odvolali, pretože potenciálne hrozia ďalšie zosuvy. Zväčšujúce sa trhliny a praskliny v neďalekej hore však monitorujú.
Dedina sa nachádza v pomerne horskom teréne vo výške približne 2000 metrov.

BIONAFTA STÁLA MILIONY, VLÁDA BUDE V DOTACÍCH POKRAČOVAT
Kabinet se chystá obnovit dotace výroby bionafty. Za tyto dotace přitom stát utratil již přes 16 miliard korun, podle odborníků přitom mizely peníze bez užitku. Vláda nyní chystá návrh, podle nějž na bionaftu dá v příštím roce asi 700 miliónů korun. Dotace byly chybně konstruovány, celý systém je nutné do budoucna přehodnotit, upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Dotace požadují výrobci metylesteru proto, že jinak podle nich není bionafta na trhu pohonných hmot konkurenceschopná. ČR se zavázalo splnit směrnici EU a do roku 2010 zajistit podíl biosložek v pohonných hmotách na úrovni 5,75 procenta. Jenže zatímco v západní Evropě je trendem přidávat metylester do veškeré nafty plošně ze zákona, a tedy bez dotací, v tuzemsku má až do konce roku 2006 platit tak-zvaný přechodný systém. Ten spočívá v tom, že dotace dostanou výrobci metylesteru.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů