Čtvrtek, 28. března 2024

Na černé listině Greenpeace

Na černé listině Greenpeace
Magazín Lidovek Pátek nedávno otiskl rozhovor s Lucií Kvasnicovou, "jednou z nejúspěšnějších českých hudebnic současnosti", která prý je "slavnější než Lucie Bílá". Má to ale jeden háček - na rozdíl od Zlaté slavice ji zná jen komunita adolescentních návštěvníků diskoték. "DJ Lucca" se proslavila vyměňováním desek na gramofonech. Pouští hudbu, kterou vymysleli jiní a na kterou prý rádi tančí "hodně mladí lidé kolem dvaceti let".
Přijde vám to trochu málo? Ne, Pátek měl šťastnou ruku. Rozhovor s Luccou byl totiž velmi zajímavou sondou do hodnotového systému a způsobu myšlení české postpubertální mládeže. Od Luccy jsme se mimo jiné dozvěděli hluboké filozofické pravdy o tom, že "v Německu chodí na akce kluci, kteří jsou "vysolárkovaní" a mají svaly z posilovny," zatímco "v Česku jsou většinou všichni navlečení ve značkových věcech bez nápadu". Pátek dodal, že většina návštěvníků diskoték bývá pod vlivem drog a citoval jednoho z návštěvníků diskotéky v Pardubicích, podle něhož "to byl fakt jetel".
V závěru rozhovoru Lucca prohlásila, že by nikdy nespolupracovala s firmami, které jsou "na černé listině Greenpeace". "Není mi jedno, když někdo ničí přírodu. Nevím konkrétně, které firmy tam jsou, ale třeba s McDonaldem bych nespolupracovala nikdy," vysvětlila.
Svět viděný prizmatem blikajících stroboskopů, dunící hudby a tabletek Extáze je schématicky černobílý a zázračně jednoduchý. Dýdžejka zřejmě nikdy neslyšela o filmech islandského novináře Magnuse Gudmundssona, který zdokumentoval, jak zákaz lovu velryb (který prosadili právě Greenpeace) kulturně rozvrátil a ekonomicky zničil severské etnické menšiny /1/. Neví o vztazích Greenpeace a smutně proslulé ekoteroristické skupiny Earth first /2/ a nepamatuje se na jejich trapnou aféru kolem nepodloženého strašení ropou z vrtné plošiny Brent Spar (1995, /3/). Nezná jména zakladatelů Greenpeace, kteří později z organizace znechuceně odešli. Bennett Metcalfe prohlásil, že si připadá jako Dr. Frankenstein, který stvořil zrůdu, jež začala žít vlastním životem /4/, Robert Hunter mluvil o "macchiavellianismu, mysticismu a korupci" /5/. Patrick Moore řekl, že v polovině 80. let Greenpeace opustili vědu a logiku a vyměnili environmentální agendu za levicový třídní boj /6/. Lucca neslyšela ani o kanadském investičním defraudantovi /7/, pašerákovi hodinek /8/ a alkoholikovi /9/ Davidu McTaggartovi, který nejslavnější ekologickou organizaci světa nakonec ovládl a proměnil ji ve skvěle vydělávající mýtus /10/.
Ironií osudu právě v době, kdy magazín Pátek rozhovor s Luccou otiskl, vypukla aféra kolem lodi Arctic Sunrise, patřící Greenpeace. Podle zprávy ČTK /11/ připlula loď k jižnímu pobřeží Aljašky bez povinného plánu pro případ úniku paliva a neměla ani potvrzení o finanční odpovědnosti v případě havárie. Když úřady posádku na pochybení upozornily, Greenpeace slíbili, že do vyřešení stížnosti plavidlo zakotví v přístavu Ketchikan. Místo toho však Arctic Sunrise ještě týž den přístav tajně opustila a začala plout "v ekologicky citlivých oblastech během vrcholícího tahu lososů, bez ohledu na možnost katastrofálních dopadů". Píše se to aspoň v žalobě amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí (ADEC), kterou měl právě v těchto dnech začít projednávat soud. Zástupci Greenpeace ale požádali o přesun řízení na konec března příštího roku /12/. Bude zajímavé sledovat, jak soud dopadne - Greenpeace hrozí pokuta až 200 000 USD, kapitánovi lodi až roční vězení /13/.
Že si Greenpeace své provinění proti životnímu prostředí jasně uvědomili dokázali už svým kvapným útěkem z přístavu. Komisař ADEC Craig Wilson to přirovnal k motoristovi, který ujede z místa nehody /14/. Ekologickou nezodpovědnost se teď Greenpeace snaží omluvit tvrzením, že prý všechna povolení měli. Proč je pak ale úřadům jednoduše nepředložili, proč ujeli a proč musel ADEC podat žalobu? Kdyby bylo všechno v pořádku, celá věc by se přece před soud nikdy nedostala. List Wall Street Journal /15/ a další komentátoři /16/ vysvětlují, že po vypuknutí aféry Greenpeace zvolili tradiční přístup průmyslových korporací - mlžení. Prohlásili, že se necítí vinni, skandální rozhodnutí vyplout svedli na "komunikační problémy" a za důvod nedostatků v dokumentaci označili pouhou "administrativní chybu" /17/. Dovršil to právník Greenpeace, který si postěžoval na stále komplikovanější předpisy o ochraně životního prostředí. List Wall Street Journal /18/ proto loď Arctic Sunrise přirovnává k tankeru Exxon Waldez. Ten v březnu 1989 havaroval právě u břehů Aljašky a uniklo z něj 40 000 tun ropy. Měsíčník Environmental news /19/ podotýká, že Greenpeace svým chováním popřeli vlastní prohlášení, kritizující potopení tankeru Prestige u španělských břehů v listopadu 2002. Zástupce Greenpeace Paul Horsman tehdy prohlásil, že v zájmu prevence budoucích ropných havárií je třeba donutit loďařský průmysl a přepravce, aby se začali chovat podle nejvyšších možných bezpečnostních standardů. Pro samotné Greenpeace zřejmě tyto standardy neplatí.
Nevyčítám DJ Lucce, že nic z toho neví. Vzhledem k věku má na svůj povrchní diskotékový svět plné právo a při troše štěstí z něj snad vyroste. Kdyby ale vedle pouštění desek pro zfetované vysolárkované kluky ve značkovém oblečení četla noviny, možná by svůj výrok trochu upravila. Hlavně pokud jí není jedno, když někdo ničí přírodu. Po aféře kolem lodi Arctic Sunrise jeho správná verze zní: "Na černé listině - Greenpeace".
(Psáno pro Neviditelného psa a Lidové noviny)

POZNÁMKY:
/1/: Magnus Gudmundsson: Survival in the High North (1989), viz například luna.pos.to
/2/: luna.pos.to Viz také film Magnuse Gudmundssona "The Man in the Rainbow" (1993), www.murmurs.com, http://www.suanews.com/articles/editorsbriefs/greenpeaceearthfirstlink.htm a www.suanews.com
/3/: www.policynetwork.net
/4/: sciforums.com
/5/: luna.pos.to
/6/: www.brucegoldfarb.com Patrick Moore také v rozhovoru říká, že po pádu Berlínské zdi ekologické hnutí "unesli" političtí a sociální aktivisté, kteří environmentální rétorikou jen maskují levicový třídní boj.
/7/: www.suanews.com
/8/: Tamtéž, viz také www.murmurs.com
/9/: www.canadafreepress.com
/10/: luna.pos.to, http://www.canadafreepress.com/2001/0002a3.htm. Spoluzakladatel Greenpeace Paul Watson říká: "Tajemství úspěchu Davida McTaggarta je tajemstvím úspěchu Greenpeace. Nezáleží totiž na tom, co je pravda - záleží jen na tom, o čem lidé věří, že je to pravda. Jsi takový, jak tě zobrazují média. Greenpeace se stali mýtem - strojem produkujícím mýty".
/11/: www.ekolist.cz
/12/: www.sondrak.com
/13/: www.wisinfo.com
/14/: Obranu Greenpeace spolu s jejich verzí případu lze najít na české stránce: www.greenpeace.cz
/15/: Soud se měl konat 19. října, ale na žádost Greenpeace bylo řízení odloženo na 29. března 2005. Viz článek "Greenpeace to answer charges next year in Ketchikan spill-plan case", dostupný po registraci na www.adn.com
/16/: www.sitnews.us
/17/: www.heartland.org
/18/: www.sondrak.com
/19/: www.heartland.org
Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů