Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bojují dál o export odpadů pod Ještěd

Bojují dál o export odpadů pod Ještěd
Firma Münchner Recycling se odvolala proti zákazu k ministrovi Liboru Ambrozkovi

Bavorská firma Münchner Recycling nevzdala svůj boj o přeshraniční export odpadů do liberecké spalovny.
Přestože úředníci ministerstva životního prostředí na začátku listopadu jednorázový transfer šesti tisíc tun vytříděného odpadu pod Ještěd zakázali, Němci se v pátek odvolali přímo k ministrovi Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL). Podnětem se tak nyní bude zabývat jeho rozkladová komise. Právu to potvrdila mluvčí ministerstva (MŽP) Karolína Šůlová.

Zabere to čas

"Podnět přišel, nedokážu ale odhadnout, kdy se jím rozkladová komise bude zabývat. Komise musí mít pro své rozhodování k dispozici řadu podkladů - od právních po věcné - a jejich zpracování bezpochyby nějaký čas zabere," uvedla pro Právo Šůlová.
Listopadové rozhodnutí MŽP se přitom opírá o výklad Evropského soudního dvora, podle nějž není pálení ve spalovnách využíváním odpadů, ale jen jejich odstraňováním, a za takovým účelem české zákony dovoz zakazují.
Přestože se Právu nepodařilo se zástupci bavorské firmy spojit, je zřejmé, že jejich odvolání souvisí právě s principiálním výkladem pojmu likvidace odpadů, který se do budoucna může stát jasným precedentem. Liberecká spalovna, již provozuje společnost Termizo v majoritním vlastnictví České pojišťovny, má totiž od krajského úřadu rozhodnutí, že je zařízením na energetické využívání odpadů, a nikoli na pouhé odstraňování. Faktem také je, že teplo vzniklé při spalování využívá nejen samotný závod, ale i jiná zařízení.

Perpetuum mobile...

"MŽP nás nařklo z toho, že odpad v našem závodě nehoří sám, že musíme přidávat podpůrné palivo, a proto nesplňujeme podmínky zákona pro dovoz. To ale není pravda, což můžeme snadno dokázat. Komunální odpad prostě hoří sám, je to dáno jeho vlastnostmi i fyzikálními zákony. Spalovna je prostě perpetuum mobile. Nikdo z MŽP se ale u nás nebyl ani podívat a jen brutálně účelově zkreslili pravdu," řekl Právu ředitel spalovny Pavel Bernát.
Ročně liberecká spalovna zlikviduje 96 tisíc tun komunálního odpadu, zhruba 65 procent komodity pochází z Libereckého kraje, zbytek se dováží z okolních regionů.
Ekology z libereckého hnutí Děti Země, kteří proti spalovně brojí od samotného počátku, odvolání německé firmy překvapilo.
"Předpokládala jsem, že německá strana pochopí, že povolením by ministerstvo vytvořilo výjimku pro zákon o odpadech a popřelo by to, co samo hlásá. Od počátku jsem tedy jejich snahu dovážet odpad do Liberce chápala jen jako nedorozumění," poznamenala pro Právo za hnutí Simona Jašová.

Napřou síly

Podle ní napřou ekologové v nejbližší době všechny síly, aby změnili rozhodnutí krajského úřadu o liberecké spalovně. "Chceme překlasifikovat rozhodnutí, aby spalovna nebyla zařízením na využívání, ale odstraňování odpadů. Už v tomto směru podnikáme i právní kroky," dodala Jašová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů