Pátek, 29. března 2024

Pytláci stále kladou nástrahy

Pytláci stále kladou nástrahy
Tachovsko
V pondělí byla vypuštěna po nezbytném ošetření v záchranné stanici ve Studánce zpět do volné přírody jestřábí samice, která byla nalezena v honitbě mezi Lesnou a Milíři. Byla lapena do takzvaného jestřábího koše.
Minulý týden v úterý byl Karel Bobál ze záchranné stanice ve Studánce upozorněn ochránci přírody Václavem Pintou a Jaroslavem Hruškou z Plzně na poraněného jestřába. Toho nalezli v nastraženém jestřábím koši, který je používán k odchytu dravých ptáků. To je u nás zakázáno. Jestřábí samici byla nalezena v honitbě Holanďana, který u nás podniká. Jeho firma Kras má v Milířích bažantnici.

"Byla poraněna, nad ozubím měla tržné rány a pohmožděné křídlo. Navíc jako návnadu použili pytláci orebici, která jestřába nalákala. Ta se v naší přírodě volně nevyskytuje. Je ale chována v Milířích a vypouštěna volně do přírody. A to je v rozporu se zákonem,"
sdělil nám Karel Bobál. Orebice byla živá, měla svázané nohy a podle Bobála tam byla déle než jeden den. Provázek měla zaříznutý do jednoho stehna a dodnes nemůže došlápnout. Skončila proto také v záchranné stanici. V té už zůstane napořád.

"Nemůžu ji pustit do přírody, protože, jak už jsem uvedl, nevyskytuje se u nás ve volné přírodě. A co se u nás nevyskytuje, nemůže být ani rozmnožováno a vypouštěno do volné přírody, jako například tygr,"
dodal pro srovnání. Orebice jsou chované v bažantnici v Milířích a jsou vypouštěny do přírody, když si chce někdo zastřílet. Do jestřábích košů se dravci chytají zřejmě z toho důvodu, že napadají bažanty.
"Prozatím nemůžu říct kdo pasti nastražil, i když to pravděpodobně víme. Tento případ samozřejmě řeší kriminální policie. Strážci přírody, kteří tyto nástrahy našli, je také objevili před dvěma lety. Šlo to k soudu, ale tam zřejmě došlo k nějakému pochybení, takže to pytlákům prošlo,"
dodal.
Ochránci přírody ještě ten večer, kdy pasti nalezli, kontaktovali státního zástupce, který tuto kauzu už řešil v minulosti. Případ by se prý měl posuzovat jako pytláctví a týrání zvířat. Tuto kauzu budou prošetřovat zřejmě v Domažlicích, jelikož, jak nám Bobál prozradil, jeden zaměstnanec firmy Kras, která vlastní bažantnici, je synem tachovského policisty. Případ prozatím šetří kriminálka.
Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů