Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plzeň - Tři sudy od padesátiprocentní kyseliny dusičné vyděsily včera kolem desáté hodiny dopolední náhodného kolejdoucího. Povalovaly se u silnice směrem na Radčice asi kilometr od Kalikovského mlýna. Naštěstí byly prázdné. Kdyby v nich látka byla a unikla do přírody, mohla by otrávit zdroje pitné vody v celém okolí.
Na místo však okamžitě dorazili plzeňští profesionální hasiči.
"K zásahu hasiči přivolali laboratorní odborníky z Třemošné, kteří sudy prohlédli v protichemických oblecích. Poté zhruba na půl hodiny uzavřeli silnici od mlýna na Radčice. Odborníci zjistili, že jsou sudy prázdné," informoval nás mluvčí profesionálních hasičů Plzeňského kraje František Vaško.
K zásahu vyjeli také pracovníci odboru životního prostředí třetího plzeňského obvodu. S těmi se hasiči domluvili na další likvidaci sudů. O ni se postará specializovaná firma.
Lidé podle slov mluvčího hasičů často odhazují prázdné barely do příkopů.
"Sbíráme obaly od nebezpečných látek v okolí silnic pravidelně. Většinou jsou prázdné. Nechceme ale nic podcenit," řekl nám jeden z plzeňských hasičů

Už více než půl roku je nejvýše postaveným Čechem v Evropské investiční bance a se základním platem přes půl miliónu korun zároveň nejlépe placeným českým úředníkem. Jako viceprezident EIB má Ivan Pilip na starost i peníze banky, které směřují do Česka.
HN: Jak se daří kombinovat cíle banky? Na jedné straně podporujete rozvoj dopravních sítí, na druhé ochranu životního prostředí. Spolufinancujete dálnici D8, která vede přes Krušné hory a ekologové jsou proti ní...
Ochranu životního prostředí nejde pojmout tak, že když je někde hora, tak tudy nepovede silnice. Naopak role EIB může být pozitivní, protože velmi tvrdě vyžadujeme, aby projekty financované z našich zdrojů splňovaly pravidla na veřejné soutěže při veřejných zakázkách a aby byla jasně naplněna veškerá pravidla pro životní prostředí. I taková věc jako D8 bude financována pouze v případě, že bude daným parametrům vyhovovat. To, že jsou proti ní někteří aktivisté, neznamená, že jim nevyhovuje. Podobné střety doprovázejí více projektů. Schválená varianta půjčky na stavbu D8 je dražší, protože se tam bere právě v úvahu životní prostředí.

VODNÉ JE V ČR OPROTI EVROPĚ LEVNÉ
Voda v tuzemsku od roku 1989 mnohonásobně podražila, ale její cena je proti průměru západních zemí Evropy stále méně než poloviční. Metr krychlový přišel loni v Česku zhruba na 38 korun, tedy asi 1,2 eura. V zemích EU to bylo v průměru zhruba 2,7 eura. Ceny se budou postupně přibližovat EU, ale spíš státům s nižší úrovní ceny, řekl předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Ota Melchcer s tím, že vstupy dosud nestojí tolik co ve vyspělých zemích EU. Do cenového vývoje v tuzemsku se ale výrazně promítnou závazky vůči unii v oblasti ekologie, například povinnost vybudovat kanalizaci a odpovídající čistírnu v každém městě nad 2000 obyvatel. Náklady na požadované standardy v odkanalizování a čištění odpadních vod se odhadují na 75 miliard korun. Asi ze 40 procent se to zřejmě bude krýt z vlastních zdrojů majitelů infrastruktury, tedy měst a obcí, což se projeví v cenách vody

ČESKU HROZÍ POKUTA OD EU ZA VYTYČENÉ CHRÁNĚNÉ OBLASTI
České republice hrozí pokuta od Evropské komise kvůli vytyčování území se zvláštním režimem ochrany přírody v rámci programu Natura 2000. Většina navržených lokalit v pohraničních oblastech u saské hranice totiž nenavazuje na stejné oblasti na německé straně. Návaznost je přitom jednou ze základních podmínek naplnění programu Natura 2000. To, že je jejich členění jiné na české a jiné na saské straně, s sebou může skutečně přinést velmi vážné problémy, řekl ředitel odboru mezinárodní ochrany biodiverzity ministerstva životního prostředí Petr Roth. Rovná se to téměř předplacení obsílky před Evropskou komisi, dodal.

Komerční lov ryb by měl být zakázán až ve třiceti procentech britských výsostných vod, aby se zabránilo vyhynutí ohrožených druhů. K tomuto závěru došli výzkumníci z britské Královské komise na ochranu životního prostředí. O včera zveřejněné zprávě informovala stanice BBC. Komise ve zprávě uvádí, že pokud vláda nezačne okamžitě konat podle jejího doporučení, bude rybářský průmysl brzy bez budoucnosti. Komise doporučuje zřízení pásem na moři, které by byly v průběhu pěti let zvlášť chráněny. Počítá se také se zákazem rybolovu v třetině pásma, které doposud Británie považovala za své exkluzívní loviště. Jen tak je podle komise možnost obnovy mořského ekosystému.

Elektřina vyrobená v uhelných elektrárnách je podle odborníků z Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí a Vysoké školy ekonomické ve skutečnosti dvakrát dražší, než odpovídá ceně, za kterou se produkuje. Přes 60 miliard by prý stály dopady, které dosud nikdo nevyčíslil: na průměrnou délku života, zdraví lidí a životní prostředí.

Uzávěrka soutěže Cena zdraví a bezpečného životního prostředí je 31. prosince 2004. Vyhlašuje ji už počtrnácté Business Leaders Forum. Loni společnosti přihlásily 304 projekty.

Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku pořádá přednášku "Strukturální fondy" o cílech a metodách strukturální politiky EU. Přednáška bude vedena v anglickém jazyce. Termín a místo konání: 14. prosince na adrese Štěpánská 18, Praha 1. Kontakt na tel.: 222 232 142 nebo e-mailu: ieep@ieep.cz

Doprava v centrech velkých měst dozná řady změn. K 1. lednu 2005 skončí přechodná lhůta pro splnění požadavků směrnice o limitech na koncentraci mikročástic, které vznikají především v dieselových motorech. Od počátku příštího roku bude hraniční míra obsahu prachu na metr kubický snížena na 50 mikrogramů, přičemž limit bude moci být překročen maximálně po dobu 35 dní v kalendářním roce. Nynější hladiny koncentrace jsou prakticky ve všech velkých městech vyšší, píše deník Der Spiegel. Magistráty Berlína, Frankfurtu, Paříže a řady dalších měst proto uvažují o zákazu vjezdu do celých čtvrtí, přechodu na ekologickou městskou hromadnou dopravu nebo o zavedení zvláštního mýtného.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů