Pátek, 29. března 2024

Se zloději vánočních stromků bojují lesníci i policisté

Se zloději vánočních stromků bojují lesníci i policisté
Na zloděje vánočních stromků číhají v lesích na Ústecku kromě lesníků i policisté. Na Valašsku i jinde stromky chrání speciální nástřik, na Tachovsku zase začali policisté kontrolovat řidiče, kteří stromky vezou. Všechna opatření mají zabránit krádežím, jejichž období tradičně propuká okolo 10. prosince.

V Ústeckém kraji má chránit stromky před krádeží i speciální repelent. Z postříkaných mladých stromků se při pokojové teplotě uvolňuje chemická látka, která silně zapáchá. "Výhodou repelentu je, že také odpuzuje zvěř svým zbarvením," uvedl ústecký revírník Jaroslav Levý.

Na místě chytli ústečtí lesníci zloděje stromků naposledy před třemi lety. Revírník tehdy přistihl dva občany Telnice na Ústecku s pilou a vzrostlým stromkem v ruce. Dostali pokutu 1000 korun. Pařezy po mladých stromcích lesníci objevili také po loňských Vánocích, zloděje ale nedostihli.

Období krádeží vypukne podle správců lesů okolo 10. prosince. Ředitel Lesní správy Litoměřice Luděk Šír uvedl, že v tomto období budou v pohotovosti všichni lesníci. "Úzce spolupracovat budeme také s policií," doplnil.

Účinnou zbraní proti zlodějům stromků je podle Šíra také ulamování větví. "Stromkům to neublíží a zloděje to odradí," uvedl. Také v Litoměřicích stromky nastřikují směsí repelentu a ovčího loje.

Jednotlivci již podle lesníků kradou stromky minimálně, o to více se správci obávají nájezdů organizovaných zlodějských výprav. V loňském roce se stalo, že přes noc zmizelo i několik desítek stromků, většinou boroviček.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů