Čtvrtek, 18. dubna 2024

HN: Největší lesnická firma žaluje NKÚ kvůli poškození pověsti

HN: Největší lesnická firma žaluje NKÚ kvůli poškození pověsti
Největší česká lesnická firma CE Wood zažalovala Nejvyšší kontrolní úřad o sto milionů korun za údajné poškození dobrého jména firmy. NKÚ před časem zveřejnil výsledky šetření, podle nichž lesnické firmy zneužívaly smluv s Lesy ČR a obohacovaly se na úkor státního podniku. O případu informují dnešní Hospodářské noviny.

Žalobu podala za CE Wood u Městského soudu v Praze v pondělí advokátní kancelář Pokorný, Wagner a spol. Požaduje v ní buď zrušení kontrolního závěru, nebo odškodnění sto milionů korun, upřesňuje deník. Podle NKÚ je to vůbec poprvé, kdy dostal takovou žalobu na zrušení výsledků své kontroly. "Za výsledky kontroly si stojíme," reagovala tisková tajemnice NKÚ Julie Šebelová.

Podle advokáta CE Wood Radka Pokorného ale úřad šetří hospodaření ve státních firmách a institucích. "Když je ale přitom dotčena soukromá firma, nemá možnost se obhájit," řekl listu. Firma údajně má kvůli zprávě NKÚ problémy u obchodních partnerů. "Když třeba chceme zpracovávat dříví z kalamity v Tatrách, slyšíme od slovenských lesníků, že nebudou dřevo pochybným českým firmám prodávat," uvedl ředitel CE Wood. Firma podle HN zaměstnává přes 4000 lidí a dosahuje ročního obratu přes čtyři miliardy korun.

Žaloba podle listu přichází v době, kdy ministr Palas stupňuje snahu získat pro Lesy větší podíl na trhu s dřevem, a tím i větší zisk. Oporu má právě v šetření KNÚ, podle něhož je prodej dříví státem efektivnější než přes soukromé firmy, dodává deník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů