Pátek, 29. března 2024

Obnova tatranských lesů bude stát nejméně 1,8 miliardy korun

Obnova tatranských lesů bude stát nejméně 1,8 miliardy korun
Obnova lesů v Tatranském národním parku (TANAP), jehož část zničila 19. listopadu vichřice, bude stát nejméně 1,8 miliardy slovenských korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství, kterou projednala vláda. V dokumentu se odhaduje, že na celém území Slovenska živel poničil 3,75 milionu kubických metrů státních a 950.000 kubíků soukromých stromů. Celkové škody, které větrná smršť způsobila, by ale podle ministra zemědělství Zsolta Simona měly být známy až příští týden.

"V této sumě jsou zahrnuty náklady na vysazení stromů i na jejich sedmi- nebo desetileté ošetřování," řekl o předpokládané částce na obnovu tatranských lesů Simon. Přímé náklady na opětovné zalesnění národního parku ministerstvo odhaduje na 150.000 až 180.000 korun na hektar, což dohromady představuje částku nejméně 1,8 miliardy korun.

Podle zprávy vichřice postihla slovenské lesy o rozloze téměř 330.000 hektarů a celkový objem dřeva ze zlomených nebo vyvrácených stromů představuje zhruba 4,7 milionu kubických metrů.

Kalamita zasáhla podle nejnovějších informací 12.000 hektarů lesa v TANAPu a kalamitní dřevo v této části země představuje zhruba 2,5 milionu kubických metrů. Na likvidaci katastrofy ve státních i soukromých lesích zatím putovalo 34 milionů slovenských korun.

Rozloha zničených lesů ale podle předpokladů ministerstva v nejbližších letech ještě vzroste o další tisíce hektarů. Na popadané stromy totiž budou útočit parazité, kteří se zřejmě rozšíří i do blízkých nepoškozených oblastí národního parku. Ministr připustil, že by tak škody způsobené parazity mohly poničit dalších až 7000 hektarů tatranských lesů.

Podle Simona i zprávy jeho ministerstva ale v zemi není dostatek semen a sazenic na výsadbu lesů. Ze zničených porostů se proto budou sbírat semena, která se na revitalizaci použijí.

Celkové odhady škod na lesích, majetku měst a obcí i soukromých osob budou zveřejněny po pondělním zasedání výboru pro obnovu Tater, řekl Simon. Podle původních předpokladů měly být škody vyčísleny zhruba dva týdny po kalamitě. Od této částky se ale budou muset odečítat peníze, které stát získá za prodej kalamitního dřeva. Rovněž odhad zisků z prodeje ještě není znám. Oficiální místa zatím nemají k dispozici ani základní plán na obnovu národního parku. Na tomto dokumentu nyní pracují různá ministerstva, experti i ochranáři.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů