Čtvrtek, 28. března 2024

Chemický odpad může skončit v Labi

Chemický odpad může skončit v Labi
Nádrž s tmavou mazlavou hmotou na kraji chemičky Synthezia v Pardubicích je velká asi jako hokejové kluziště. Starý ropný odpad, který se tu ukládal po desítky let, by zaplnil hřiště až do výšky ochranného plexiskla. Kousek za východní částí skládky, která není nijak ochráněna proti průsakům, teče strouha. Po dvou kilometrech vtéká přímo do Labe.
Pardubická skládka je typickým příkladem staré ekologické škody, která vznikla ještě před privatizací chemičky. Fond národního majetku, který odstranění takových škod platí, už na vyčištění zprivatizovaných firem dal více než dvacet miliard korun. Jenže v dubnu se likvidace pardubické skládky a dalších desítek zamořených míst zastavila. Předseda fondu Jan Juchelka a ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) se totiž rozhodli prověřit současný systém zadávání ekologických zakázek nezávislým auditem. Do jeho skončení přitom nebude vyhlašovat nová výběrová řízení na firmy, které zamořenou zeminu či vodu čistí.

Priorita za deset bodů
Pro Ministerstvo životního prostředí, které garantuje sanaci starých škod, představuje pardubická nádrž s asfaltovou pastou, odborně nazývanou skládka betasmoly, za jednu z nejvyšších priorit.
V posledním seznamu starých ekologických zátěží dostala pardubická chemička v desetistupňovém hodnocení známku - 9,75, tedy takřka nejvyšší možné riziko.
"Pokud by se škodliviny dostaly do podzemní vody, odvede je strouha do Labe," přibližuje nebezpečí Jindřich Krejčí z dispečinku chemičky. Ministerstvo plánovalo, že Fond národního majetku ještě letos vyhlásí výběrové řízení na firmu, která nádrž s nebezpečným odpadem vyčistí.
"Nezahájením nápravných opatření přetrvává vysoké riziko plynoucí z přítomnosti starých ekologických zátěží," varoval ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) už v srpnu svého vládního kolegu Sobotku.
Sobotka koncem září odepsal, že fond obnoví výběrová řízení v listopadu. Jenže ve skutečnosti nezačnou výběrová řízení dříve než v lednu. Možná ještě o pár měsíců později, ačkoli nezávislý audit už skončil.
"V současnosti se vyhodnocují závěry auditu," říká mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová, podle níž nebylo možné audit uspíšit. Auditorská firma podle ní naopak požadovala ještě více času. Předběžné výsledky zatím ukazují, že šetření nezjistilo žádné zásadní pochybení.
"Audit sice podle našeho názoru trval příliš dlouho, teď je ale důležité, aby výběrová řízení a následná sanace starých ekologických škod znovu pokračovaly," řekl Jaroslav Zima, ředitel odboru ekologických škod Ministerstva životního prostředí.

Čekají i další skládky
Kromě skládky betasmoly v pardubické chemičce Synthezia musí zatím počkat i likvidace dalších ekologických škod, které Ministerstvo životního prostředí pokládá za prioritní:
Například v areálu podniku Vítkovice, v Nové huti v Ostravě nebo v areálu společnosti Mopas v Holešově, kde jsou zamořeny odmašťovadly podzemní vody. Odloženo muselo být rovněž odstranění odpadů z dehtu v Západočeské energetice v Chebu.
Při likvidaci starých ekologických škod jde ale také o výběr vhodné roční doby. V případě pardubické Synthezie ideální čas na sanaci právě začal, protože v zimě asfalt ztuhne. V létě je naopak rozteklý.
"Ztuhlá betasmola by se vybagrovala a odvezla do spalovny. V létě se s tím pracovat nedá," potvrzuje Jindřich Krejčí z dispečinku chemičky.
I kdyby Fond národního majetku začal vyhlašovat výběrové řízení už od ledna příštího roku, vyčištění staré skládky betasmoly nebude možné dříve než další zimu. Vyhlášení výběrového řízení a další úřední řízení totiž trvají dlouhé měsíce.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů