Pátek, 29. března 2024

Topení dřevem je ekologické a levné

Topení dřevem je ekologické a levné
Výdaje za topení vyčerpávají stále více rodinnou peněženku. Protože se od Nového roku opět zdražuje elektřina a plyn, stále více lidí se bude poohlížet po levnějším způsobu vytápění. Někdy ho mají téměř před nosem - stačí sáhnout po dřevu.

Protože však kolují kolem topení dřevem více či méně ( ne) podložené a ( ne) ověřené dohady o výhodnosti a nevýhodnosti spalování dřeva, pokusím se uvést věc na pravou míru.
Musím to udělat nejen kvůli vnukům, kteří sice nejsou militantní ekologové, ale při pohledu na dým vycházející z komína právě zapáleného krbu mi vyčetli, že přispívám k tvorbě skleníkových plynů. Emise auta, kterým přijeli na chalupu, jim přitom připadaly zanedbatelné.
Ve své kritice poněkud polevili, když jsem jim vysvětlil, že dřevo je zhmotnělá sluneční energie. Vzniklo fotosyntézou v listové zeleni štěpením kysličníku uhličitého na uhlík, jenž je stavebním komponentem všech organických hmot, včetně dřeva, a kyslík, který dýcháme. Připustili také, že lidstvo odnepaměti, kdy zvládlo rozdělávání a udržování ohně, až zhruba do poloviny 19. století, získávalo tepelnou energii hlavně spalováním dřeva, aniž by se tím narušila rovnováha v přírodě. Emise CO 2 při hoření dřeva kryjí jen část jeho spotřeby rostlinami v procesu fotosyntézy.

Co naznačuje výzkum

Schopnost rostlin jímat CO 2 je v současnosti předmětem rozsáhlého výzkumu, který probíhá v rámci projektu EUROCARB v Evropské unii. Podobné výzkumy jsou vedeny také v USA, Japonsku a Číně.
Cílem je kvantifikace části protokolu z Kyota, která umožňuje místo omezování emisí CO 2 zvýšit jeho jímání v zelených porostech. Dosavadní výsledky naznačují, že hektar průměrného rostlinného pokryvu v Evropě absorbuje během roku až o 9 tun více CO 2, než sám vyprodukuje v době, kdy neprobíhá fotosyntéza.

Spotřeba a ceny energií v domácnosti

Průměrná domácnost využije na vytápění a přípravu teplé vody 80 procent spotřebované energie. Statistika zahrnuje rodinné domky i městské domácnosti napojené na ústřední a dálkové vytápění.
Ztráty v teplovodech a nezateplených panelácích se odhadují na třetinu energie použité pro dálkové a ústřední vytápění obytných domů. Tyto ztráty platí koncový odběratel. Nejen v městských bytech, ale i na venkově jsou výdaje za energie hlavním nákladem na bydlení. Proto majitelé rodinných domků hledají způsoby, jak tyto náklady snížit. Jednou z možností je topení dřevem. Je to zřejmé ze srovnání cen energií - viz tabulku Průměrné ceny tepelné energie podle paliva.

Zahřát se můžete dvakrát

V údajích uvedených v tabulce je zahrnuta tržní cena paliva. Ale dřevo jde získat i podstatně levněji, zejména když si jej připravíte svépomocí v lesích v blízkém okolí bydliště. Poměrně jednoduché to mají vlastníci lesa.
Majitelé domků, chalup i chat dobře vědí, že dřevem se člověk zahřeje dvakrát - nejdříve když ho zpracovává, aby mu později z kamen a kotlů proudilo teplíčko. Možností získat levnější energii se nabízí víc:
- zadarmo nebo za symbolickou cenu dovolují lesní závody zpracovat klest a zbytky po těžbách i v cizích lesích,
- levný je odpad z pil, nábytkářských a podobných podniků zpracovávajících dřevo,
- v moderních kotlech lze topit nejen kusovým dřevem, ale i odřezky nebo štěpky
- štěpkovat lze přitom prořezávku z ovocných stromů, křoví a větve, jež se dříve pálily bez užitku.

Trh s palivovým dřívím se zatím nerozvinul

Jako dodavatelé dřeva na palivo přichází v úvahu lesní závody, obchodníci s palivem a zpracovatelé surového dřeva, zejména pilařské závody. Obchodníci s palivem, pokud vůbec mají dřevo v sortimentu, většinou nabízejí toto palivo jako špalky do krbu. V celé Praze jsme například našli jen jednu firmu, která nabízí dřevo na palivo v širším sortimentu.
Dřevní pelety a štěpky, které jsou předpokladem pro částečnou automatizaci provozu kotlů ústředního topení, se zatím na veřejném trhu neobchodují, i když se vyrábějí. Obchodní vztahy uzavírají výrobci přímo s omezeným okruhem stálých zákazníků.
Dřevní brikety jsou v prodeji, ale balené po 10 kilogramech. To je únosné pro občasné zatopení v krbu nebo krbových kamnech. Pro provoz domovních kotlů ústředního topení a přípravu teplé vody se balením topivo zbytečně zdražuje.
K orientaci v cenách dřeva na topení může pomoci tabulka Jaká je výhřevnost a kolik zaplatíte. Pro srovnání jsme přidali i řádek pro hnědé uhlí.
Cena polenového dříví se velmi různí podle lokality a toho, zda se kupuje v lese, nebo u obchodníka. Pro přepočet plnometrů (!) na hmotnost a opačně připomínáme, že měkké dřevo má specifickou hmotnost 0,5 až 0,8 kg. Objemový kubický metr ( m3) je hranice polenového dřeva s délkou hran 1 metr.
Za topnou sezonu se v kotli ústředního topení s výkonem mezi 17 kW a 25 kW, což je výkon typický pro rodinné domky, spálí přibližně 25 m3 objemových suchého dřeva.

Technologie je jednoduchá

Lidem, kteří si budou připravovat dřevo na topení svépomocí, je asi zbytečné vysvětlovat, že by měli mít dobrou motorovou pilu a cirkulárku. Užitečný je i hydraulický klín na štípání polen.
Zahradních štěpkovačů je v nabídce prodejen zahradní techniky mnoho typů, a to motorových i elektrických. Méně běžné, ale velmi výkonné jsou profesionální pojízdné štěpkovače poháněné převodem z traktoru. Lesní závody je používají, ale štěpky obvykle rozptylují v lese. Možná že se dá s pracovníky dohodnout, že by za rozumný peníz část štěpků prodali.

Nezapomeňte na vysoušení

Výhřevnost dřeva závisí na stupni vysušení. Údaje v tabulce Jaká je výhřevnost a kolik zaplatíte jsou vztaženy na vlhkost pod 20 procent. Té dosáhne dřevo uložené v krytém, dobře větraném prostoru zhruba za 2 roky.
Štěpky je nutné občas přehodit. K tomu lze využít zahradní vysavače listí. Dřevěné brikety a pelety se ve vlhku rozpadají.
Do úvah o topení dřevem je třeba zakalkulovat informaci, že čerstvě poražené dřevo má vlhkost vyšší než 50 procent, a tudíž asi o třetinu nižší výhřevnost než dřevo suché.
Jinak řečeno - kdo si myslí, že lze topit dřevem, na němž ještě včera zpívali ptáci, nejen že se neohřeje, ale odrovná i kotel usazeninami dehtu a kyselých zplodin z nedokonalého hoření.
Skladování a sušení zásob dřeva nebo štěpků je proto nutno před přechodem na toto palivo dobře promyslet a zajistit.

Průměrné ceny tepelné energie podle paliva
Palivo Kč za GJ
Dřevo 90 až 150
Hnědé uhlí100 až 1 60
Brikety z hnědého uhlí140 až 1 90
Koks 230 až 280
Zemní plyn ( etážové topení) 190 až 211
Elektřina 270 až 390
Lehký topný olej 450 až 500
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů