Čtvrtek, 28. března 2024

Grant na ekologické projekty do Hostětína

Grant na ekologické projekty do Hostětína
Dvě stě tisíc korun bude využito na vytvoření školicích programů

Jednu z hlavních cen grantového programu Ford Motor Company se ve čtvrtek podařilo získat Českému svazu ochránců přírody Veronica pro obec Hostětín na Uherskohradišťsku. Cenu získal chystaný tamní projekt Centra modelových ekologických projektů.
"Cenu, kterou tvoří grant ve výši 200 tisíc korun, využijeme na vytváření školicích programů, v nichž se budou předávat zkušenosti získané při budování hostětínských projektů. Jejich provozování totiž dokazuje, že vztah k přírodě, místním zdrojům a tradicím a ohleduplné hospodaření může ekonomicky stabilizovat venkov a řešit nezaměstnanost i v poměrně odlehlých oblastech," uvedla ředitelka sdružení Veronica Yvonna Gaillyová. Porota podle jejích slov udělením grantu ohodnotila komplexnost a autentičnost hostětínských projektů, stejně jako jejich využití pro vzdělávání dalších zájemců.
Veronica spolu s Hostětínem, v němž žije 230 obyvatel, a dalšími partnery dlouhodobě pracuje například na projektu obecní kořenové čistírny odpadních vod, moštárny a sušárny ovoce, solárních kolektorů či obecní výtopny na dřevní štěpku. "V současnosti připravujeme v Hostětíně stavbu budovy Centra modelových ekologických projektů. Ta bude příkladem ekologického stavění pro venkov ve 21. století. Na tuto stavbu jsme získali finance - jako jedno z mála občanských sdružení - ze Strukturálních fondů Evropské unie v rámci Společného regionálního operačního programu," doplnila Gaillyová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů