Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na obnově a rozvoji Vysokých Tater se budou v příštích desetiletích podílet odborníci i veřejnost. Shodli se na tom členové vládního výboru pro obnovu a rozvoj Vysokých Tater, kteří se pod vedením premiéra Mikuláše Dzurindy poprvé včera sešli v Novém Smokovci.
"Ještě do konce roku připravíme materiály pro vyhlášení veřejné soutěže na studii trvale udržitelného rozvoje Vysokých Tater. Vítězný návrh pak bude předložen k připomínkám i veřejnosti. Uděláme všechno pro to, aby se Vysoké Tatry rozvíjely tak, jak to chtějí lidé," prohlásil po jednání Dzurinda.
Co se týče odstraňování následků přírodní katastrofy, předseda vlády řekl, že hned začátkem roku ministerstvo životního prostředí připraví plán odklizení popadaného dřeva z Tater. Podle ministra zemědělství Zsolta Simona potrvá odstraňování popadaných stromů asi dva roky, z toho přibližně 70 procent by mělo být odklizeno v příštím roce.

Město Brno má zájem odkoupit od společnosti Zetor jeho dceřinou firmu Energzet, která podniku zajišťuje dodávky tepla a elektrické energie a technologické páry. Brněnský primátor Richard Svoboda to včera řekl při návštěvě Zetoru. O koupi podle něj jedná městská společnost Spalovna a komunální odpady, jejíž areál s Energzetem sousedí. Důvodem zájmu Brna o energetické centrum Zetoru je zájem optimalizovat energetické a tepelné hospodaření města. Celková cena za Energzet se má pohybovat v řádu desítek miliónů, uvedl Svoboda. Dodal, že větší část ceny bude zaplacena odběrem energií, k nimž se Zetor zaváže. Primátor uvedl, že pokud vše půjde dobře, mohlo by o koupi firmy rozhodovat už lednové zastupitelstvo.

Pomoc severním Čechám
Do Ústeckého a Karlovarského kraje míří dalších 1,5 miliardy korun na revitalizaci území poškozených těžbou. Vláda dala souhlas k postupnému uvolňování finančních prostředků na projekty, jejichž realizace bude zahájena v období let 2005 až 2006. Peníze nebudou určeny výhradně na sanaci ekologických škod, ale mohou být použity i na projekty umožňující hospodářskou a sociální revitalizaci v obou krajích. Projekty by měly napomoci zvýšit zaměstnanost v regionech postižených útlumem těžby.

Lodín - Od loňského podzimu vypuštěný místní rybník Močidlo se konečně dočká odbahnění a zpevnění břehů narušených erozí. "Práce by měly začít ještě teď v prosinci,"
řekl nám místostarosta obce Jaromír Pelánek a doplnil, že zahájení obnovy rybníka umožnilo schválení dotace od Státního fondu životního prostředí ČR. Vodní plocha využívaná především jako zdroj požární vody byla vypuštěna už před rokem, když obec žádala Státní fond životního prostředí o poskytnutí dotace na její vyčištění a úpravu břehů. Příspěvek však fond schválil až nyní. Obnovu rybníka zajistí na základě výběrového řízení hradecká firma ZVČ a podle smlouvy mají práce skončit nejpozději do prosince příštího roku. Nejdříve přijde na řadu vybagrování nánosů bahna a kalů ze dna a následně se dodavatelská firma zaměří na zpevnění hráze a narušených částí břehů kamenem. Nakonec se na březích objeví duby, které se postarají o jejich další zpevnění. Obnova rybníka Močidlo přijde celkem na 3,7 milionu korun, přičemž 80 procent z uvedené částky pokryje státní dotace. Kdy se v rybníku opět objeví voda, je zatím těžké předvídat. Nádrž se po skončení prací bude plnit jen pomalu, protože rybníkem neprochází žádný potok. Je odkázán pouze na vláhu z nebe.

Jičín - Tradičním setkáním ochránců přírody, horolezců, policistů, hasičů a majitele pozemků v katastru Prachovských skal, kterým je společnost Ilona Schliková J. M. Schlik-Kontinuum, byla včera odpoledne ukončena letošní turistická sezona. Skály navštívilo 126 tisíc hostů. Tento počet nijak nevybočuje z průměru posledních pěti let, kdy se návštěvnost pohybovala mezi 122 a 144 tisíci. Bohužel se vyskytli jedinci, kteří chtěli tuto lokalitu využít komerčně a to necitlivým způsobem. To byl příklad přemostění centrálního údolí lanovkou, které nebylo konzultováno s ochranou přírody ani s majiteli.

Strážnice Lesy České republiky přijely o víkendu s vánoční show pro děti také do Strážnice. Na náměstí Svobody se zájemci mohli zúčastnit různých soutěží a odnést si za to vánoční stromeček. Pro děti i dospělé byly připraveny soutěžní otázky s lesní tematikou. "Jsou postavené tak, aby nebyly příliš těžké, je to spíše zábavná soutěž,"prozradila Milena Hurajová z pořádající agentury. Součástí programu bylo také vystoupení kouzelnické dvojice Duo Fernando, která formou pohádky předváděla výrobu různých lesních zvířátek z nafukovacích balónků a ty pak předávala překvapeným dětem. Odvážlivci mohli také veřejně zazpívat koledu nebo recitovat básničku o Vánocích či o lese. Všichni soutěžící obdrželi za odvahu zdarma vánoční stromečky. "Měl jsem štěstí na otázku, stromek ještě nemáme, rodiče budou mít radost,"chlubil se Tomáš Svoboda ze Strážnice. Také dvě zpěvačky, Zuzana Svobodová a Barbora Hanáková, si odnášely domů jehličnan. Turné po českých a moravských městech je součástí dlouhodobé . remní strategie Českých lesů. "Obhospodařujeme největší část lesů a chceme zvýšit povědomí lidí o nás,"řekl tiskový mluvčí Jan Řezáč a dodal: "Naším posláním je v první řadě zvelebování lesů, aby poskytovaly i rekreační účinek, to jsou různé studánky, altánky, cesty, spolupracujeme s Klubem českých turistů nebo Českým svazem ochránců přírody."

Žďár nad Sázavou Sdružení krajina obdrželo již počtvrté finační podporu na ruční kosení podmáčených přírodně cenných luk, které má v nájmu. Ochranáři z peněz přidělených ministerstvem životního prostředí ze Státního fondu životního prostředí České republiky v příštím roce pokosí kolem šedesáti hektarů travních porostů. Dalších několik desítek hektarů pak chce nezisková organizace se sídlem v Počátkách u Žďáru nad Sázavou upravovat z prostředků získaných z jiných zdrojů. Sdružení krajina již dříve vyhlásilo veřejnou sbírku Dejme prostor přírodě. Výtěžek z této dobročinné akce použijí ochranáři právě na výkup trvale podmáčených luk ve Žďárských vrších a na jejich údržbu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů