Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obnovitelné zdroje: odkládáním zákona je promarňována příležitost k rychlému získání nových investic, pracovních míst i čistého vzduchu

Obnovitelné zdroje: odkládáním zákona je promarňována příležitost k rychlému získání nových investic, pracovních míst i čistého vzduchu

Většina poslanců [1] včera podpořila návrh poslance Hojdara, předsedy Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, na přerušení projednávání zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE). Hospodářský výbor tak znovu dosáhl odkladu v projednávání [2].

 

„Postupu Hospodářského výboru nerozumím, o návrhu OZE už několikrát jednal a měl na to dost času. Jasně jsme také poslance varovali, že obstrukcemi promarňují příležitost k rychlému rozvoji produkce čisté energie“, komentoval výsledek dnešního hlasování ministr Ambrozek. 

 

Návrh zákona je prioritou programového prohlášení vlády a zároveň transponuje do našeho právního řádu směrnici č. 2001/77/ES o podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů na vnitřním trhu. Transpozice měla být provedena již k datu vstupu ČR do EU.

 

Na poslední verzi návrhu zákona, doporučené Výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, se shodli jak oba předkladatelé (MPO a MŽP), tak Energetický regulační úřad. Návrh podporují také desítky starostů, nevládních organizací a zájmové svazy výrobců energie z obnovitelných zdrojů.

 

Využívání obnovitelných zdrojů energie má řadu pozitivních efektů. Přispívá ke zlepšování stavu ovzduší, omezování emisí skleníkových plynů a snižování závislosti na dovozu fosilních paliv a uranových palivových článků. Decentralizovaná výroba zvyšuje bezpečnost rozvodu elektřiny. Nové moderní technologie – zejména energetické využívání biomasy - přinášejí nová pracovní místa, umožňují využití značné plochy ladem ležící půdy.

 

Poznámky:

 

[1] Pro vyřazení návrhu zákona o OZE z programu této schůze PS hlasovali přítomní poslanci ODS (s jedinou výjimkou), dále 43 poslanců ČSSD a 16 poslanců KSČM.

[2] Vláda předložila sněmovně návrh zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (tisk 529)  13. 11. 2003. Dne 15. dubna  2004 proběhl k návrhu zákona společný seminář  výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a hospodářského výboru. Kromě toho se Hospodářský výbor návrhem dále zabýval ještě čtyřikrát samostatně - na své 30., 33., 36. a 37. schůzi.:

·        26. května 2004 (30. schůze) určil harmonogram společného projednávání s návrhem energetického zákona (tisk 641).

·        9. září 2004 (33. schůze) – dokončil projednávání návrhu energetického zákona. Projednávání návrhu zákona o OZE přerušil.

·        10. listopadu 2004 (36. schůze) – návrh zákona projednal, nepřijal však k němu žádné usnesení.

·        1. prosince 2004 (37. schůze) – projednávání návrhu znovu přerušil a stanovil nový harmonogram dalšího projednávání. Datum dalšího projednávání návrhu zákona stanovil na 26. ledna 2005.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů