Sobota, 27. dubna 2024

Komorní veletrh pro města a obce

Veletrh techniky pro životní prostředí Pollutec se koná ve Vídni jednou za dva roky.
Komorní veletrh pro města a obce
V letošním roce se spojil s veletrhem služeb pro veřejný sektor (Public Services/Kommunalmesse).

Ani spojené veletrhy nezabraly v novém vídeňském veletržním centru příliš velký prostor - zhruba 200 vystavovatelů naplnilo jedinou halu. Většina návštěvníků přijela z Rakouska, 16 % jich bylo z Maďarska a Slovenska, 13 % z Německa a 6 % z České republiky.. Převážně měli zájem o odpadové hospodářství, na druhém místě o čištění odpadních vod. Na veletrhu se očekávalo kolem 12 000 návštěvníků, pořadatelé v závěrečné zprávě uvádějí pouze necelých 5000 návštěvníků.

Akce byla pořadateli koncipována jako specializované fórum pro výměnu zkušeností pro zástupce municipalit i podniků napříč středoevropským regionem. Z hlediska profesního veletrh pokrýval celé spektrum environmentálně technologických témat.

Výstavu doplňoval rozsáhlý doprovodný program: proběhlo výroční setkání organizace EUROCITIES, kongres na téma civilní obrany, fórum rakouských starostů a mezinárodní konference o odpadovém hospodářství v rámci rozšířené Evropské unie. Na ní se prezentovalo také české Ministerstvo životního prostředí. V rámci odborných seminářů se představila společnost Dekonta s prezentací velkého sanačního projektu v Ústí nad Labem.

Trendy

Na veletrhu dominovala zařízení pro komunální služby. Kupodivu téměř chyběla nabídka svozových vozů, speciálních nástaveb nebo kontejnerů - bylo vystaveno několik velkých lisovacích kontejnerů vhodných např. pro hypermarkety. Poměrně malé zastoupení měly také drtiče a třídiče separovaných složek komunálního odpadu nebo lisy, které byly donedávna hlavním tématem veletrhů.

Zdá se, že veletrhy dokumentují vývoj celého odvětví: otázky svozu a třídění komunálního odpadu jsou již technicky vyřešeny a systémy fungují. Novým tématem je proto zejména zpracování biologických odpadů a kompostování - z této oblasti byla i na Pollutecu nabídka největší: štěpkovače, drtiče a třídiče biologického materiálu od významných světových výrobců dominovaly výstavní ploše. Doplňovaly je překopávače kompostu a další zařízení pro větší kompostárny.

Z nabídky pro komunální služby byl zastoupen široký sortiment multifunkčních malých traktorů s mnoha vyměnitelnými přídavnými zařízeními: pro sekání trávy a okrajů silnic, odstraňování sněhu, sypání soli/písku atd., případně s připojeným vysavačem na spadané listí, kartáči na čištění chodníků nebo nástavbou pro sběr odpadů z uličních košů. Jejich provedení bylo většinou velmi komfortní, s klimatizovanými kabinami a jednoduchou výměnou přídavných zařízení, nicméně většinou velmi malé, vhodné i pro úzké ulice. Cílem výrobců, kteří vycházejí vstříc zájmu municipalit, je dodat komplexní zařízení, jež je možné využívat naplno po celý rok bez větších prostojů.

Několik specialit

Veletrh nabídl také několik zajímavostí. Především to byl stánek společnosti Pro-Tech GmbH, která dodává biologicky rozložitelné "plastové" výrobky - různé sáčky, odnosné tašky do supermarketů atd. - vyrobené z kukuřičného škrobu. Tento výrobek je za běžných podmínek stabilní, je-li však umístěn ve vlhku a teple, po několika měsících se rozloží na nezávadný biologický materiál. Proto patří mezi jeho nejvhodnější aplikace využití pro separovaný sběr bioodpadů v domácnostech - pytle se dají přímo kompostovat a neovlivňují kvalitu kompostu (obr. 2).

Pro provozy, kde je nutné zamezit úniku nebezpečných látek, jsou to kompaktní plastové záchytné vany. Nápaditým řešením je vana v provedení s kolečky (obr. 3), takže je možné sud bez nějaké přímé manipulace s ním převážet i odebírat z něj náplň s jistotou, že nemůže dojít k úniku.

Pro komunální použití byly určeny instalace, kdy se rozvodné desky instalací umisťují na výklopné "kanálové víko" do úrovně chodníku (obr. 1). Po podzemních kontejnerech na odpad je to další řešení, které má zlepšit vzhled měst, i chrání citlivá zařízení před nepřízní počasí nebo vandaly. Na veletrhu se prezentovaly také projekty na recyklaci elektrošrotu v chráněných dílnách nebo výukové programy a hry pro děti, jež je mají naučit třídit.

České zastoupení

Mezi vystavujícími byli dva zástupci z České republiky: společnost ASIO, vyrábějící malé čistírny odpadních vod, a společnost STRA.

Obě firmy se sídlem v Brně to nemají do Vídně daleko. Společnost STRA, která vyrábí hydraulické aligátorové nůžky k dělení materiálu nebo páračky kabelové izolace, je na veletrzích zastoupena často. Její jednatel Ing. Milan Strašák říká, že veletrh jim slouží zejména k navazování kontaktů s potenciálními zákazníky. Veletrh ve Vídni berou jako krok do sousedního Rakouska, byť jejich nejčastějšími návštěvníky byli lidé z České republiky a Slovenska.

Snaha a zájem organizátorů o navázání kontaktů napříč regionem by neměl zůstat bez odezvy. Veletrh Pollutec i například naše Envibrno jsou srovnatelné, stejně jako se k sobě přibližují podmínky, v nichž fungují města, obce či firmy.

AUTOR: Jarmila Šťastná
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů