Pátek, 19. dubna 2024

Letiště zavádí hlukový poplatek

Letiště zavádí hlukový poplatek
Česká správa letišť přitvrdí vůči hlučným letadlům, která přistávají a odlétají z pražské Ruzyně.
Od ledna zavádí nový poplatek, který budou muset uhradit dopravci, jejichž stroje překročí stanovené hlukové limity. Letadla, která zachytí jeden z jedenácti měřicích přístrojů v okolí letiště, tak budou muset zaplatit dvakrát. Už dnes totiž existuje "hlukový" ceník, který rozděluje letadla podle jejich hlučnosti do čtyř kategorií - nejtišší stroje zaplatí za přistání na Ruzyni 782 korun, nejhlučnější stroje více než dvanáct tisíc. I tento sazebník se od ledna změní - tišší stroje zaplatí méně, hlučnější více.
"Hlukový poplatek je velmi úspěšné opatření, v Praze se velmi osvědčil," říká Petr Hloušek, náměstek generálního ředitele České správy letišť. Zatímco v roce 1995 využívalo ruzyňské letiště jen asi devět procent nejtišších letadel, loni už to byla více než polovina.
I tak se správě zatím nedaří přesvědčit obyvatele v Nebušicích, které leží v blízkosti letiště, aby souhlasili se stavbou nové přistávací dráhy.
Obyvatelé se obávají nadměrného hluku a v referendu si odhlasovali, že podniknou všechny zákonné kroky proti stavbě nové ranveje. Česká správa letišť loni vybrala na hlukových poplatcích 85 miliónů korun. Patnáct miliónů stál provoz monitorovací sítě, zbylých šedesát miliónů investovala do protihlukových opatření v okolí letiště - především výměny oken. Letos by měla vybrat asi sto miliónů. Celkem už správa investovala do objektů v okolí bezmála 272 miliónů korun.
Česká správa letišť slibuje, že podobná opatření uskuteční i v Nebušicích, i když předběžné studie ukazují, že by hluk neměl překročit zákonné limity. Nová ranvej navíc podle správy výrazně ulehčí asi 200 tisícům lidí v hustě obydlených částech Prahy, jako jsou Barrandov, Bílá Hora či Řepy.
"Údaje o hladině hluku jsou pořád jen odhady, navíc jde o průměrnou hodnotu, a nikoli o denní maxima," oponuje Jan Holub, předseda sdružení Pro Nebušice.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů