Čtvrtek, 28. března 2024

Svoz odpadu na jihu Čech podraží

Svoz odpadu na jihu Čech podraží

Obyvatelé některých jihočeských měst budou v příštím roce muset při placení za svoz komunálního odpadu sáhnout hlouběji do kapsy.

Poplatek zvyšují rostoucí náklady, do nichž se promítlo například zvýšení daně z přidané hodnoty. Jde řádově o desítky korun.

Ze 444 na 492 korun na osobu a rok se zvýší poplatek v krajském městě. "Došlo ke změně sazeb DPH, pro nás to znamená obrovský nárůst výdajů na zajištění odpadového hospodářství," zdůvodnil ČTK zvýšení poplatku náměstek českobudějovického primátora Tomáš Kubín. Dodal, že letos ještě mělo město tyto služby předplacené, takže se jej zvýšená sazba nedotkla. Letos bude stát České Budějovice likvidace komunálního odpadu zhruba 60 milionů korun. V tom je zahrnut i provoz sběrných dvorů, odpadové koše či černé skládky. "Pokud odečtu od těch výdajů to, co vybereme na odpadu, tak jsme letos dotovali odpadové hospodářství jako město 20 miliony korun," řekl Kubín.

Za svoz odpadu si připlatí také obyvatelé Tábora. Poplatek se zde zvýší o 60 korun na 492 korun na osobu a rok. "Došlo ke zvýšení sazby DPH a také se zvýšil poplatek za ukládání odpadu na skládku. Ten letos činil 200 korun a od příštího roku se zvyšuje na 300 korun za tunu," řekl tajemník městského úřadu Lubomír Šrámek. Svoz odpadu bude v příštím roce dražší i v Českém Krumlově. Lidé zřejmě budou muset připlatit 20 korun. Radní totiž schválili návrh obecně závazné vyhlášky, která platbu zvyšuje na 396 korun na osobu ročně. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Jana Zuziaková. Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo. O výši poplatku za svoz odpadu rozhodne také zastupitelstvo v Prachaticích. Obyvatelé v roce 2005 zřejmě zaplatí o 50 korun více než letos, poplatek by tak měl činit 450 korun na osobu a rok. "Situace je neúnosná a zdražuje se úplně všechno," řekl k tomu starosta Jan Bauer.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů