Středa, 24. dubna 2024

Obtížná rostlina ve vodě vymrzne

Obtížná rostlina ve vodě vymrzne
Krutý osud patrně čeká teplomilnou akvarijní rostlinku, která se v létě nebezpečně rozmnožila na vodní nádrži v Pařezské Lhotě. Co nezmohli lidé, dokoná sama příroda.
V průběhu letních měsíců se lidé nestačili divit, co malá vodní kapradina rodu Azola dovedla udělat. Její hustý koberec nakonec úplně pokryl několikacentimetrovou vrstvou celou požární nádrž. Do jejího odstraňování se nakonec pustilo 12 dobrovolníků z Holína a okolních obcí. Práce řídila starostka Holína Dana Malá.
"Byla to skutečně obtížná práce, tahali jsme chumáče rostliny sítěmi ze břehu i z lodiček. Aby sítě plavaly na hladině, museli jsme k nim připevnit plastové lahve," vzpomíná si na zátah sama starostka. Výhodou bylo, že se kvanta zelené hmoty vozily na nedaleký kompost traktorem.
Přes vysoké nasazení se nepodařilo celou nádrž vyčistit. Starostka Malá se na ní byla nyní podívat a říká, že už jsou zbytky Azoly mrazem zhnědlé. Mráz by měl dokončit její likvidaci.
Ochránci přírody zatím nemají jasno, jak se bujně rostoucí rostlinka do požárního rybníčku pod hradem Pařez vůbec dostala. Botanička Daniela Vacková ze Správy CHKO Český ráj uvedla, že by za tím klidně mohlo být záměrné vysazení nějakého milovníka akvarijních rostlin.
Naopak dlouholetý akvarista Vratislav Hartig z Turnova tvrdí, že spíš to mohlo být semínko, spora zanesená do vody ptactvem. Některý akvarista v okolí mohl třeba kapradinku vyhodit při čištění akvária na kompost. Pro tuto možnost se přiklání i starostka Holína Dana Malá.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů