Pátek, 19. dubna 2024

Stavba dálnice přes středohoří se protáhne

Stavba dálnice přes středohoří se protáhne
Dálnice D8 přes České středohoří se řidiči hned tak nedočkají. Zástupci Ústeckého kraje, ministerstva dopravy, ředitelství silnic a ekologických sdružení se včera nedokázali dohodnout, zda dálnice povede přes středohoří po povrchu se dvěma krátkými tunely, nebo 3,35 kilometru dlouhým tunelem, jak požadují ekologové.
Ekologické sdružení Děti Země slíbilo účastníkům schůzky, že v případě přijetí varianty dlouhého tunelu stáhne všech šest žalob, které na výstavbu tohoto úseku dálnice podalo. V opačném případě zůstanou žaloby v platnosti.
Hejtman Jiří Šulc novinářům řekl, že zastupitelé o této změně jednat budou. Výsledek ale nechtěl odhadnout. Podle Šulce by mohla být dálnice přes České středohoří zprovozněna do roku 2008, pokud by se ale stavěla současná povrchová varianta se dvěma krátkými tunely. V případě, že zastupitelé schválí změnu územního plánu pro "ekologickou" tunelovou variantu, bude muset podle hejtmana začít znovu celé stavební řízení. Pokud zastupitelé změnu neschválí, budou ekologové stavbu brzdit svými žalobami.
"V obou případech by tak dálnice přes České středohoří řidičům začala sloužit kolem roku 2010," uvedl hejtman. Původní plán přitom počítal s dokončením v roce 2007.
Přechod dálnice Českým středohořím zůstal jediným sporným bodem mezi ekology a ostatními účastníky schůzky. Ekologové oznámili, že stahují všechny žaloby podané na úsek dálnice D8 Trmice - státní hranice. Prvním impulsem k tomuto kroku ekologů byly časté nehody na trase mezinárodní silnice E 55 z Lovosic přes Teplice na Cínovec.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů