Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obchodování emisemi od 1.1.2005
EU systém emisemi bude první mezinárodní systém svého druhu ve světě. Evropská komise podpoří vytvoření registračního systému UNFCCC (UN Framework Convention on Climate Change) dodatečnou částkou 300.000 EUR a zafinancuje software v hodnotě 560.000 EUR. Od příštího roku také počítá s pomocí ve výši 369 milionů EUR rozvojových zemím na rozvoj programů týkajících se boje proti změně klimatu.
Do systému obchodování emisemi bude v EU zapojeno cca 12.000 firem, které jsou producenty cca 50 % EU CO2 emisí.

Znečištění ovzduší
Generální ředitelství Evropské komise pro životní prostředí připravuje akční plán, který má napomoci zlepšení kvality ovzduší v Evropě. Bude zahrnovat opatření, která ovlivní každodenní život - způsob dopravy, využití energií atd. Pro přípravu akčního plánu chce Komise využít i odpovědi široké veřejnosti na dotazník, který zveřejnila na své webové stránce. Konzultace je otevřena do 31.1.2005.
Informace, podkladové dokumenty a dotazník:
http://europa.eu.int/yourvoice/forms/dispatch?form=356&lang=EN
nebo přes:
http://europa.eu.int/yourvoice/consultations/index_en.htm

Možnosti změny přílohy směrnice o zákazu používání některých nebezpečných látek v elektrických elektronických zařízeních
Směrnice 2002/95/EC zakazuje od 1.7.2006 používání olova, rtuti, kadmia, šestimocného chrómu, PBB a PBDE v nových elektrických nebo elektronických zařízeních uváděných na trh EU.V příloze směrnice jsou uvedeny výjimky ze zákazu. Generální ředitelství Evropské komise pro životní prostředí vypisuje veřejnou konzultaci k možnostem změny přílohy uvedené směrnice a žádá odbornou veřejnost o vyjádření. Konzultace je otevřena do 11.2.2005. Podkladový materiál a dotazník:
http://europa.eu.int/comm/environment/waste/rohs_consult.htm

Veřejná konzultace k tematické strategii udržitelného využívání přírodních zdrojů
Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k opatřením, jež by měla být zahrnuta do tematické strategie EU zaměřené na dlouhodobě udržitelné využívání přírodních zdrojů. Konzultace je otevřená do 30. ledna 2005. Kontakt: Marianne Klingbeil, Head of Unit, European Commission, DG Environment, BU-5, 5/167, B-1049 Brussels
Další informace:
http://europa.eu.int/comm/environment/natres/form.htm

BRNO - Výstavba nového informačního centra, které vyroste do září 2005, začala v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Využívat je budou především studenti fyziky, matematiky a sekce věd o zemi. Ostatní obory fakulty najdou působiště v nově budovaném kampusu MU v Brně-Bohunicích. Infocentrum sjednotí oborové knihovny a zvětší z 30 na 220 počet míst ve studovnách, včetně přístupu k tištěným, elektronickým a jiným studijním informacím. Jeho vznik si vyžádá asi 110 mil. Kč. Náklady na přestavbu a dostavbu areálu Přírodovědecké fakulty MU, která potrvá do konce r. 2006, činí 600 mil. Kč. Většina z nich plyne z úvěru, který si vzala ČR, zastoupená ministerstvem financí, od Evropské investiční banky. Na jeho splácení se více než polovinou bude podílet MU.

Fond národního majetku by měl uhradit náklady na odstranění ekologických škod, které vytvořila společnost Královopolská před svou privatizací. Garance fondu by měla dosáhnout až 320,2 miliónu korun bez daně. Návrh ministerstva financí na uzavření smlouvy mezi FNM a firmou Královopolská projedná zítra vláda, řekl mluvčí úřadu Marek Zeman. Výše garance byla určena výpočtem FNM. Uzavření smlouvy doporučilo také Ministerstvo životního prostředí.

Proti testům na zvířatech je veterina i ekologové
Ministerstvo životního prostředí je připraveno podpořit ve sněmovně pozměňovací návrhy, které překazí záměr Ministerstva zdravotnictví uvolnit podmínky pokusů na zvířatech pro výzkumné účely kosmetického průmyslu. Proti zmírnění zákazu pokusů se včera vyslovil i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Testy kosmetických výrobků na zvířatech omezil vstupem země do Evropské unie zákon o týrání zvířat. Uvolnit jen několik měsíců trvající zákaz chce ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by povolila testování ingrediencí do kosmetiky a pokusy v případě, že by se objevily pochybnosti o bezpečnosti výrobků, minulý týden poslali poslanci do druhého čtení. V minulém roce použily laboratoře v České republice na své výzkumné pokusy víc než tři sta tisíc zvířat.

EU se dohodla, že bude recyklovat více baterií
Za šest let se bude v členských státech Evropské unie recyklovat nejméně čtvrtina všech použitých baterií a akumulátorů; o čtyři roky později to bude už 45 procent. Shodli se na tom včera ministři životního prostředí členských států EU. Součástí schválené směrnice je i zákaz používat karcinogenní kadmium v bateriích a akumulátorech s výjimkou bezdrátového ručního elektrického nářadí. Čtyři roky od vstupu směrnice v platnost bude tento částečný zákaz přezkoumán s cílem případně zakázat kadmium v bateriích úplně. Podle českého ministra životního prostředí Libora Ambrozka je to přijatelný kompromis, i když v českých poměrech bude znamenat značné úsilí - v ČR se podle něj letos odevzdá do sběru asi 120 tun baterií, což jsou pouhá čtyři a půl procenta objemu prodeje.

Arnika: Spalovna má chyby v evidenci odpadů
Ekologické sdružení Arnika tvrdí, že v evidenci nebezpečných odpadů, které likviduje spalovna v Lysé nad Labem na Nymbursku, jsou závažné nesrovnalosti. Desítky tun odpadů podle ekologů buď v evidenci zcela chybí, nebo nesouhlasí jejich množství. Své poznatky předali policii a České inspekci životního prostředí. Zástupci provozovatele spalovny ale tato obvinění odmítají. Podle Arniky se nesrovnalosti týkají více než 200 tun odpadů. Ekologové to zjistili porovnáním ročních výkazů o odpadech od firem, které do spalovny dodávají své odpady, a provozovatele spalovny. "Na všechno jsou evidenční listy, nemohlo se nikde nic ztratit. Co se týče evidence ostatních firem, to nemohu hodnotit. Když to dali policii, tím lépe, aspoň se to nějak vyšetří," řekl jednatel firmy BDW Line, která spalovnu provozuje, Alexis Welter.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů