Pátek, 29. března 2024

Ve Žďáru se zastavilo hejno brkoslavů

Ve Žďáru se zastavilo hejno brkoslavů
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Neobvyklá podívaná se naskytla na začátku prosince lidem ve Žďáru nad Sázavou. Do města přiletělo asi sedmdesátihlavé hejno brkoslava severního.
Tak velký počet ptáka žijícího ve Skandinávii se na Vysočině vyskytuje pouze výjimečně. Při tahu ze severu do teplejších krajin se objevují nejčastěji jenom jedinci.
"U nás se hnízdění tohoto druhu neprokázalo. K nám zalétají ojediněle v zimě ze západního Ruska. Větší počty mohou ornitologové zaznamenat na jihu Moravy nebo Čech, kde tito ptáci přezimují," uvedl Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO).
Podle něho přílet většího hejna brkoslavů určitě souvisí s dobrou potravní nabídkou a příhodným počasím. "Živí se bobulemi, takže i proto se zdržují u nás spíše jižněji v oblastech, kde roste ochmet a jmelí. U nás vyhledávají aleje jeřábů a keře kaliny," vysvětlil Čejka. Velké hejno brkoslavů se podle něj rozdělilo na dvě menší, ale v okolí Žďáru se ještě mohou pohybovat. Pokud by tyto ptáky někdo pozoroval, žádá správa chráněné krajinné oblasti o informace. Brkoslava si totiž lze splést vzhledem k jeho vybarvení a velikosti připomínající špačka s jiným druhem jen těžko.
"Navíc tito ptáci nejsou vůbec plaší, takže je možné je pozorovat celkem snadno," doplnil Jaromír Čejka. Případné informace o hejnu brkoslavů severních mohou lidé sdělit přímo na Správu CHKO na ulici Brněnská 39 ve Žďáru nad Sázavou, nebo na telefonu 566 653 111. Případně na e-mailové adrese zdarvrch@schkocr.cz.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů