Pátek, 26. dubna 2024

Životní prostředí: dobré i špatné zprávy

Životní prostředí: dobré i špatné zprávy
Z pohledu ochrany životního prostředí mohou občané příští rok očekávat dvě zprávy: jednu špatnou a jednu dobrou.
Mezi dobré zprávy patří například to, že se bude nadále zlepšovat voda v řekách a rybnících. Do špatných zvěstí je možné zařadit to, že ve velkých městech budou dál znečišťovat ovzduší zplodiny z aut a že na vesnicích bude vzduch otravovat kouř z kamen, v nichž lidé spalují více uhlí než před několika lety.
K nedobrým ekologickým zprávám patří i to, že elektrárny, chemičky a další podniky s největší pravděpodobností dostanou od Evropské komise "požehnání" k tomu, aby do ovzduší mohly v následujícím roce vypustit o milióny tun skleníkových plynů víc než na přelomu tisíciletí.

Čistírny vyčistí vodu...
Česko se při vstupu do Evropské unie zavázalo, že do roku 2010 bude mít čistírnu odpadních vod každá větší obec. I v příštím roce tak půjdou miliardy korun na stavbu nových čistíren a renovaci starých.
"Kvalita vod se tím opět o něco zlepší," říká Jaroslav Kinkor, ředitel odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí.
Už v první polovině příštího roku bude například dokončena čistírna odpadních vod pro pět obcí na Tišnovsku nedaleko Brna. Stavba si vyžádá zhruba sedmdesát miliónů korun, přičemž šedesát procent poskytne Státní fond životního prostředí a zbylých čtyřicet procent pokryje půjčka a vlastní zdroje obcí.
V plném proudu budou i další akce, například rozsáhlá rekonstrukce čistírny odpadních vod a kanalizační sítě v Jihlavě za bezmála půl miliardy korun.

...auta znečistí vzduch
Ve své poslední zprávě o stavu ovzduší upozornil Český hydrometeorologický ústav, že v posledních letech přibývá především ve velkých městech znečištění malými, pouhým okem neviditelnými částicemi prachu. Především v Praze je jeho hlavním původcem hustá automobilová doprava. "Od roku 2001 se ukazuje vzestupný trend ve znečištění ovzduší prachovými částicemi menšími než deset mikrometrů ve všech stanicích v republice," uvedl hydrometeorologický ústav.
Malé částice prachu přitom pronikají hluboko do dýchacího ústrojí a mohou se na ně navíc navázat další škodliviny včetně karcinogenních látek. "Prach bude problémem i příští rok. Není pravděpodobné, že by se podařilo dodržet evropské limity," říká náměstek ředitele hydrometeorologického ústavu Jaroslav Šantroch.
Český hydrometeorologický ústav letos poprvé po mnoha letech zjistil, že se na vesnicích začínají v zimních měsících zvyšovat koncentrace síry. Zdražování plynu a elektřiny totiž mnohé lidi přimělo k tomu, že se vrátili k uhlí a ve svých domech si topí tímto nejméně ekologickým palivem.

 ...a přidají se i továrny
České továrny vypustily na přelomu tisíciletí do ovzduší necelých 90 miliónů tun skleníkových plynů. Vláda přesto požádala Evropskou komisi, aby podniky mohly v roce 2005 vypustit o takřka osmnáct miliónů tun více. Příští rok se v Evropské unii začne obchodovat s povolenkami na emise oxidu uhličitého a komise teď rozhoduje, jak velké množství jednotlivým zemím přidělí.
Ať už vyjednávání s Evropskou komisí dopadne jakkoli, už teď je jasné, že české elektrárny a další továrny budou moci vypustit více skleníkových plynů než před několika lety.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů