Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VYČIŠTĚNÍ ROPNÝCH LAGUN PŘIJDE NA 2,5 MILIARDY
V Ostravě začíná nejrozsáhlejší a nejdražší projekt na vyčištění pozemků kontaminovaných ropnými látkami v historii Česka. Sdružení Čistá Ostrava představilo svůj plán na vyčištění starých skládek, které zbyly uprostřed města po stoleté výrobě chemičky Ostramo. Celá sanace, která v takovém rozsahu nemá v zemi obdoby, přijde na dvě a půl miliardy korun a zaplatí ji stát. Skládky po Ostramu - takzvané laguny - leží uprostřed města, sotva pár set metrů od velkého sídliště Fifejdy. Zmizet by měly do roku 2010 a během dalších deseti let plánuje Čistá Ostrava vyčistit i podzemní vody a dokončit rekultivaci celého zhruba dvanáctihektarového prostoru kolem nich. Největším problémem celé akce bude zabránit tomu, aby práce nepříznivě ovlivnily život sousedního sídliště. Nejde jen o hrozbu nadměrného hluku - odborníci se hlavně bojí, že při odtěžování materiálu ve skládkách může okolí obtěžovat silný zápach.

ZBROJOVKA VSETÍN ZÍSKALA NA SLOVENSKU LESY
Slovensko odevzdá Zbrojovce Vsetín lesy na západě země v hodnotě zhruba jedné miliardy slovenských korun. Obě strany podepsaly v úterý tzv. delimitační protokol, který majetek převádí, a ukončily tak mnohaleté spory o 2500 hektarů lesa. Akciová společnost vznikla koncem roku 1990 a byla privatizována v rámci obou kol kupónové privatizace. Na společnost byl vyhlášen v dubnu 1998 konkurz. Ten se týká pouze bývalé mateřské společnosti celého holdingu. Netýká se zbrojní výroby ve Vsetíně. Vetínská zbrojovka spravovala lesy na Slovensku od roku 1958, po rozdělení federace byla ochotná nechat je Slovensku za 700 miliónů korun, Slovensko s tím ale nesouhlasilo. Věc tak řešily soudy.

OBĚTÍ PŘÍRODNÍ KATASTROFY V ASII MNOHO DOMÁCÍCH ZVÍŘAT
Zatímco divoká zvířata zřejmě vycítila blížící se nebezpečí cunami a utekla od pobřeží do bezpečnějších míst, přírodní katastrofa v jihovýchodní Asii těžce poznamenala zvířata domácí. Thajskými městy se toulají osamělí psi, kteří ztratili domov i majitele. Na Srí Lance pohroma zahubila velké množství krav, koz a buvolů. Další dobytek zde bloudí po zničených pastvinách a pije znečištěnou vodu. Podle spolku ochránců domácích zvířat Modrý kříž pokrývají také indické pláže po úderu ničivých vln tisíce těl mrtvých živočichů. Pravděpodobně zahynula i všechna zvířata v přírodní rezervaci mysu Kalimétu, včetně 1800 antilop jeleních. V Thajsku je podle ekologa Edwina Wieka mezi živočichy minimum postižených. Výjimkou byly snad mořské želvy obrácené vzhůru nohama a dva delfíni odmrštění cunami asi kilometr do vnitrozemí, odkud se je z mělkého jezírka snaží nyní vyzvednout záchranáři

Veselí n/L - Nový studijní obor se chystá od příštího školního roku otevřít Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí (OTŽP). Zájemci o studium se mohou se školou a jejími studijními zaměřeními seznámit v pátek při dni otevřených dveří.
"Uchazeči o studium si mohou vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto. Kromě prohlídky všech prostorů školy včetně terárií a poskytnutí informací o oborech bude součástí i prezentace Madety Řípec spojená s ochutnávkou," řekl včera ředitel školy Ladislav Honsa. Prohlídka bude možná od 14 do 17.30 hodin.
Do prvních ročníků škola přijme 30 žáků oboru OTŽP, po 15 na Analýzu potravin a Technologii mléka a 30 na nové Přírodovědecké lyceum.

Třeboň - Fotografie a perokresby nejzajímavějších stromů Třeboňska budou tvořit podstatnou část výstavy Památné stromy Třeboňska a jejich obyvatelé. Její slavnostní zahájení je naplánováno na dnešní 17. hodinu a uskuteční se ve Výstavní síni Pod věží. Ojedinělou výstavu pořádají Mladí ochránci přírody z Třeboně a Českých Budějovic a Okresní muzeum Sokolov.
"Chceme představit staré stromy jako hodnotu krajiny, jež jsou duší přírody. Lidé by si měli uvědomit, že by je měli chránit a mít k přírodě lepší vztah," uvedl za organizátory hlavní koordinátor Václav Bartuška z Třeboně. Jádro výstavy tvoří 50 velkoplošných panelů, kde jsou kromě stromů také dětské kresby zvířat žijících ve a na stromech.
Nejstaršími stromy Třeboňska jsou půltisíciletí staré duby s názvem Tři bratři, které rostou u bašty Vitmanov. Velmi zajímavý je i strom s největším obvodem kmenu, 810 centimetrů, lípa rostoucí na louce pod zámkem Jemčina. Výstava bude otevřena denně kromě pondělí až do 25. února.

Vysoké Mýto - Město má záměr postavit u čistírny odpadních vod ve Šnakově fermentační stanici. Bude se jednat o zařízení, které zpracuje biologicky rozložitelné odpady, a to nejen z území Mýta.
Záměr byl podroben zjišťovacímu řízení, jehož cílem bylo zjistit, zda bude záměr města posuzován podle zákona o vlivech na životní prostředí. Byly stanoveny podmínky, které je nutno respektovat při přípravě projektové dokumentace, při vlastní stavbě a provozu zařízení. Závěry vyvěsilo město na úřední desce radnice na náměstí Přemysla Otakara II. Jinou záležitost představuje výměna obalovací soupravy živičných směsí, která se nachází na okraji Vysokého Mýta. Záměr se bude muset podrobit zjišťovacímu řízení v souvislosti se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí. Do údajů o kompletní rekonstrukci obalovny je možné nahlédnout v informačním centru v přízemí městského úřadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů