Středa, 24. dubna 2024

Stát staví dálnici na zásobách uhlí

Stát staví dálnici na zásobách uhlí
Silnice dálničního typu z Prahy do Chomutova povede brzy přes území, pod kterým leží obrovské zásoby hnědého uhlí. S využitím této suroviny přitom počítá schválená energetická koncepce státu.
Mezi obcemi Droužkovice a Spořice v Ústeckém kraji se v zemi ukrývá přes sto miliónů tun uhlí. Jeho hodnota - v dnešních cenách - činí zhruba 33 miliard korun. Zásoby se ovšem nacházejí až za hranicí, kde je nyní povoleno těžit. O prolomení územních limitů - tak se oné hranici říká - se už dlouho přou ministerstva průmyslu a životního prostředí.

Teď silnici, uhlí až pak
"Nyní potřebujeme silnici víc než uhlí. Je to priorita Ústeckého kraje, v jeho okolí je víc než dvacet průmyslových zón a ty jsou na dobrém dopravním spojení závislé. Někdy za dvacet let - pokud bude potřeba sáhnout na zásoby uhlí - se komunikace klidně může přeložit," konstatuje vládní zmocněnec pro Severočeský kraj, poslanec Vlastimil Aubrecht (ČSSD).
Když se stavba rychlostní silnice R7 koncem 90. let plánovala, stát schválil místo budování zcela nové trasy levnější variantu. Tou je rozšíření současné dvouproudé silnice na čtyřproudou.
Teď se ale ukazuje, že volba levnější varianty - která i tak přijde zhruba na jedenáct miliard korun - nebyla nejšťastnější. Stačí, aby ministerstvo průmyslu uspělo ve snaze prolomit těžební limity.
Tlak na prolomení bude přitom velký.
Zachování současných limitů by totiž znamenalo, že potřeby výrobců elektřiny bude možné uspokojit jenom zhruba do roku 2030. Pak bude nyní dosažitelné uhlí beze zbytku vytěženo.
Elektrárenská společnost ČEZ a další investoři, kteří by byli ochotni stavět nové elektrárny, však požadují zásoby uhlí minimálně na dalších čtyřicet let.
Když se stavba silnice plánovala, nikdo ani nemohl brát v potaz, kam a jak se bude vyvíjet energetika. Přijetí koncepce se roky odkládalo.

Kdo takový důl koupí?
Zásoby uhlí, které přikryje rychlostní silnice, leží v lokalitě, na níž těží polostátní Severočeské doly. Majoritní podíl státu ve firmě vláda hodlá prodat, a to za zhruba osm miliard korun. S touto částkou už počítá státní rozpočet na letošní rok.
Mohou "utopené" zásoby uhlí cenu firmy snížit?
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina se domnívá, že nikoliv. "Vytěžení zásob, které překryje silnice, by podle současných analýz bylo velmi nákladné. A v privatizačních úvahách zájemci o Severočeské doly s těžbou v této lokalitě nepočítali. Prodejní cenu by to tedy asi snížit nemělo," řekl.
Že v budoucnu v žádném případě nebude nutné na zásoby sáhnout, nelze podle něj garantovat.
"Stát díky liknavosti a nerozhodnosti, s níž přistupuje k řešení zásadních problémů, dělá vše pro to, aby Severočeské doly byly velmi levnou společností s nízkou perspektivou," soudí poslanec ODS Oldřich Vojíř.
První pokus o privatizaci Severočeských dolů skončil v loňském roce neúspěšně. Stát soutěž, jejíž vítěz za majoritu nabízel téměř devět miliard korun, ukončil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů