Pátek, 29. března 2024

Vzniká registr obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

Vzniká registr obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

Veřejně přístupný registr obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů začíná nabývat konkrétní obrysy. Spravovat jej bude společnost Operátor trhu s elektřinou, a.s. (OTE). Pro lepší komunikaci s podniky bude sloužit i nově zřízená internetová stránka www.povolenky.cz, na které budou k dispozici aktuální informace, ale také kontakty na odpovědné pracovníky.

 

Registr je jeden z důležitých prvků systému obchodování, protože v něm jsou povolenky evidovány a převáděny mezi jednotlivými účty. Bez fungujícího systému registrů tak obchodování není reálně možné. Ministerstvo životního prostředí spolu s OTE již řadu měsíců intenzivně na přípravě a spuštění registru spolupracuje a bude také dohlížet na jeho provoz.

 

Společnost OTE jako správce registru vypsala na dodávku systému registrů výběrové řízení, ve kterém zvítězila společnost LogicaCMG, s.r.o. Součástí dodávky systému bude software francouzské společnosti Seringas, vyvinutý za podpory francouzské vlády právě pro tyto účely.

 

Jednotlivé národní registry členských zemí EU budou navzájem komunikovat prostřednictvím centrálního komunikačního místa (tzv. „transaction log“), spravovaného Evropskou komisí. Před zapojením registru do komerčního provozu ještě proběhne zkušební provoz komunikace mezi registrem a tímto komunikačním místem, které budou provádět odborníci Evropské komise.

 

Zřízení ani provoz registru nebudou financovány z veřejných prostředků. Veškeré náklady budou pokryty uživateli systému v rámci ceny za tuto službu. Konstrukce ceny, která bude zohledňovat reálné náklady na zřízení a provoz registru, se v současné době připravuje. Jak způsob tvorby ceny, tak i cena samotná budou okamžitě po dopracování a odsouhlasení zveřejněny.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů