Pátek, 26. dubna 2024

Turbína pro německou biomasu

Turbína pro německou biomasu
Škoda Power poprvé pronikla do Německa a prosadila se i ve Finsku.

Plzeňská Škoda Power (dříve Škoda Energo), dceřiná společnost Škody Holding, poprvé ve své historii pronikla na německý trh. Dodá totiž turbosoustrojí o výkonu 22 MW pro elektrárnu Emlichheim, ležící poblíž Hamburku, jež bude využívat teplo ze spalování biomasy. Jak informoval tiskový mluvčí holdingu Karel Samec, dodávka se uskuteční na konci roku 2005. Hodnota zakázky pro Škodu Power představuje 120 milionů korun. Zákazníkem je firma Prokon Nord, která v Německu rozšiřuje spalování biomasy.

Obchodní ředitel společnosti Škoda Power Jiří Šmondrk vyzdvihl, že plzeňským strojírnám se podařilo proniknout na velmi náročný a perspektivní trh, kde doposud úspěšně působil pouze německý Siemens a francouzský Alstom. Instalovaný výkon německých elektráren na biomasu představuje zatím jen asi 8000 MW (celková instalovaná báze činí 124 tisíc MW). Německá vláda přitom proklamovala, že v roce 2050 má být polovina veškeré spotřeby v Německu pokryta energií z biomasy, větru, vody a slunce.

V prvním pololetí roku 2006 dodá Škoda Power strojovnu kogeneračního bloku (společná výroba tepla a elektřiny) pro finské město Kotka. Hodnota zakázky je 115 milionů korun. Ve finále výběrového řízení dostala škodovácká nabídka přednost před výrobkem společnosti Siemens. Škoda Power vykáže za rok 2004 tržby ve výši asi 2,7 miliardy korun. Počet pracovníků činí téměř 900.

AUTOR: PETR KORBEL
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů