Středa, 24. dubna 2024

Unikátní zkušenosti s odstraňováním starých zátěží

Unikátní zkušenosti s odstraňováním starých zátěží
Proces odstraňování starých ekologických zátěží v České republice nemá svým rozsahem a systematičností v Evropské unii obdoby. O způsob jeho řízení a financování proto projevili zájem odborníci United Nations Development Programme (UNDP).

Za posledních patnáct let investovala Česká republika do sanací téměř 22 miliard korun. V současné době je u nás známo více než 8900 lokalit se starou ekologickou zátěží, na více než 4000 lokalitách již proběhly ověřovací a průzkumné práce. Zhruba tisíc lokalit je podrobně prozkoumáno, na 746 již probíhají sanační práce a na 166 lokalitách byla sanace ukončena.

Významné je odstraňování starých ekologických zátěží po Sovětské armádě, která u nás využívala 73 různě velkých lokalit. Průzkumem bylo zjištěno, že zhruba u 60 lokalit je rozsah ekologických škod velký. Sanační práce byly postupně zahájeny v roce 1991, k dnešnímu dni již na většině z nich nezbytná sanace proběhla.

Hlavním zdrojem prostředků na odstraňování starých ekologických zátěží je Fond národního majetku. Nabyvatelé privatizovaných podniků s fondem uzavírají tzv. ekologické smlouvy, které zahrnují náklady na průzkum, analýzu rizik a její aktualizace, projekt a realizaci nápravných opatření i činnost odborného dohledu. Celkem od roku 1991 do 30. 9. 2004 eviduje FNM 274 ekologických smluv a uhradil celkem 21 289,39 mil. Kč.

Ministerstvo životního prostředí již od roku 1996 provozuje a aktualizuje databázi pro evidenci starých ekologických zátěží (SESEZ), která nyní obsahuje více jak 3500 zátěží. Tato databáze je veřejně přístupná (http://www.map.env.cz) a nemá obdoby ani v zemích EU-15. Zkušenosti z realizace sanací v ČR jsou zachyceny v publikaci "Odstraňování starých ekologických zátěží - zkušenost České republiky". Ta je určena zejména zemím střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu, které se stejně jako Česká republika potýkají s kontaminací mnoha lokalit.

Více na www.env.cz, www.undp.sk
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů