Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) zůstává nadále optimistická. Věří, že Evropská unie bude schopna dosáhnout stanoveného cíle tzv. Kjótského protokolu, podle kterého se mají v letech 2008 až 2012 snížit plynné emise o osm procent oproti úrovni v roce 1990. A to přesto, že výsledky z roku 2002 zveřejněné loni v létě ukázaly, že s dosaženým pokrokem to není nijak růžové: patnáct starých členských států dokázalo snížit emise jen o 2,9 % v porovnání s rokem 1990.
Emise se sice snížily ve většině sektorů během let 1990-2002, ale v oblasti dopravy zaznamenaly nárůst o plných 22 %. EEA proto na členské státy apeluje, aby přijaly a maximálně uplatňovaly v praxi veškerá opatření, která EU naplánovala.

Šumavský národní park rozšíří spolupráci se sousedním národním parkem Bavorský les. Na konci loňského roku se na tom dohodli ředitelé správ obou parků. Jedním z hlavních cílů nové spolupráce je sjednocení systému ochrany přírody.
Spolupráce parků byla dosud spíše formální. V Bavorském lese dostávala přednost příroda, zatímco na Šumavě se prosazovala takzvaná aktivní ochrana lesa, která byla trnem v oku mnoha ekologických aktivistů.
„Německá i česká strana jmenovaly novou řídící skupinu pro spolupráci a shodly se na tom, že cílem obou parků bude postupné sladění managementu na obou stranách hranice," řekl deníku mluvčí správy šumavského parku Radovan Holub. V budoucnu by podle něj mohla dokonce vzniknout přeshraniční biosférická rezervace. Šumavský a bavorský park nyní navíc ustaví několik pracovních týmů pro projekty k ochraně přírody, vzdělávání a pro styk s veřejností.

V pořadí pětadvacátou Chráněnou krajinnou oblastí Česka se zřejmě stane Český les. O zvláštních podmínkách ochrany sedmdesátikilometrového pásma podél hranic od Broumova na Tachovsku po Domažlický průsmyk bude ve středu jednat vláda. CHKO Český les začne však existovat později. I když ve středu kabinet návrh nařízení Ministerstva životního prostředí přijme, parlament musí ještě novelizovat zákon o ochraně přírody. Vytvoření CHKO Český les bylo součástí nové koaliční smlouvy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Původně zamýšlela vláda Vladimíra Špidly připravit ještě další dvě CHKO, Novohradské hory a Střední Poodří. V nové koaliční smlouvě se tento závazek už neobjevil.

Od 1. ledna přešel dosavadní ředitel Českého ekologického ústavu Erik Geuss do funkce poradce ministra životního prostředí. Na starosti bude mít ekonomické otázky. V čele ústavu Geusse nahradí dosavadní ředitel odboru informatiky ministerstva Jiří Hradec.

Nejprestižnější a největší světový autosalón byl včera zahájen v americkém Detroitu jako obrovská audiovizuální zábavná show.
Jak napsala agentura AP, označují odborníci Mezinárodní severoamerickou autoshow za "extravagantní podívanou", na níž se všichni světoví výrobci vozů předhánějí rafinovanými efekty o přízeň potenciálních kupců. Podle posledního průzkumu si totiž průměrně šedesát procent návštěvníků autoshow v USA do dvanácti měsíců koupí nové auto.
Stále se zostřující konkurenční prostředí se v Detroitu projevuje tím, že se tam vystavuje vysokých šedesát pět nových nebo zmodernizovaných modelů. Japonské společnosti Toyota a Honda i německý Mercedes a Audi představují nové modely užitkových vozů, s nimiž chtějí prorazit na americký trh.
Velké pozornosti se těší ekologické vozy, takzvané hybridy, které jsou zatím nepřekonanou konkurenční výhodou japonských výrobců Toyota, Honda a Mitsubishi a poptávka po nich je v USA zatím neuspokojena.

ÚRODA OVOCE BYLA LONI NEJVYŠŠÍ OD ROKU 2000
Sklizeň ovoce z českých sadů loni vzrostla o 10 procent na nadprůměrných 202.354 tun. Byla tak nejvyšší od rekordního roku 2000, kdy se sklidilo 229.000 tun. Problémem však byly pro ovocnáře výkupní ceny, které s výjimkou třešní klesly u všech druhů ovoce, u některých proti minulé sezoně až o více než polovinu. Rekordní byla sklizeň višní, která vzrostla o 31 procent na 11.666 tun. Právě višně však postihl velký pád cen, a to ze 14 na šest korun za kilogram. Z 12 na sedm korun klesla výkupní cena švestek, jejichž sklizeň ale vzrostla téměř o 90 procent na 6818 tun. Červený rybíz se propadl z 22 Kč na šest korun za kilo. Cena jablek je nyní nižší asi o 30 procent a pohybuje se podle odrůdy od šesti do 12 korun za kilogram.

SLOVENSKÉ LESY VYHLÁSILY TENDRY NA DŘEVO
Jedenáct prvních výběrových řízení na vytěžení a prodej kalamitního dřeva ze stovek hektarů vichřicí poničených lesů Vysokých Tater zveřejnily slovenské Státní lesy. Zahájily tak proces, při kterém nabídnou soukromým lesnickým firmám v mezinárodních výběrových řízení likvidaci a prodej dřeva na většině území hor. Vichřice přitom ve Vysokých Tatrách poničila na tři sta tisíc hektarů lesa, na zemi zůstalo téměř pět miliónů metrů krychlových dřeva. Většina poničených lesů je státních. Stát by mohl při průměrné ceně tisíc korun za metr krychlový utržit dvě miliardy slovenských korun, uvedl slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon.

V loňském roce navštívilo informační centra na čtyřech vodních elektrárnách ČEZ rekordních 66.414 lidí, což je o 37% více než v roce 2003. Za pět let si již vodní elektrárny prohlédlo 283 890 návštěvníků.
Velký zájem byl i o jadernou elektrárnu Temelín. Přesně 20.002 návštěvníků si v loňském roce prostřednictvím Informačního centra prohlédlo elektrárnu Temelín. Od roku 1991 to již bylo 228.925 lidí, ze kterých přijelo 5,7 % návštěvníků ze zahraničí.
Informační centra vodních elektráren Štěchovice, Dalešice, Dlouhé Stráně a Lipno se v roce 2004 stala vyhledávaným cílem turistů. Dlouhodobě, je největším návštěvnickým tahákem, přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně, kterou si ročně prohlédne kolem 40 tisíc lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů