Středa, 24. dubna 2024

Botanická zahrada v Táboře uspěla v grantovém programu

Botanická zahrada v Táboře uspěla v grantovém programu
Botanická zahrada v Táboře si může při své cestě za obnovou připsat další významné body. Uspěla totiž v grantovém programu na obnovu životního prostředí a kulturního dědictví, kterou vyhlašuje v České republice společnost Ford Motor Company.
Táborská Botanická zahrada, která patří k nejstarším na území České republiky a je jedinou svého druhu v Jihočeském kraji, si tak na svůj účet připíše 50 tisíc korun. Právo o tom informoval její vedoucí Radoslav Kacerovský s tím, že peníze budou použity na vybudování nového a zároveň i většího jezírka v arboretu. Výhodou je, že finance nemusí zahrada použít ihned. "Vybudování nového jezírka, na které máme již zpracovanou projektovou dokumentaci, je finančně náročnější akcí. Potřebujeme ještě asi půl miliónu korun, a proto budou tyto finance prozatím blokovány do doby, než se nám podaří získat zbylou částku z dalších zdrojů," poznamenal Kacerovský.
Zahrada, která je od roku 1994 významným krajinným prvkem a od srpna 2000 i kulturní památkou, uspěla v grantovém programu s projektem na její revitalizaci. Tu už návštěvníci mohli při procházce zaregistrovat.
V loňském roce se jednalo například o rekonstrukci opěrné zdi a vchodu do zahrady, opravu asfaltu na chodnících nebo vybudování sítě informačních tabulí včetně přípravy na vznik cestní sítě a zavlažovacího systému.
"Grantový program společnosti jsem sledoval již tři roky. Až v loňském roce však realizované projekty v botanické zahradě byly ve fázi, kdy bylo možné se do tohoto programu zapojit, a tím se pokusit získat na rozvoj botanické zahrady další finance," vysvětlil Kacerovský, proč se zahrada přihlásila do programu teprve v loni, když ten už v ČR běží osmým rokem.
Kacerovský rovněž konstatoval, že zahradu do programu přihlásilo Sdružení na záchranu Botanické zahrady v Táboře, kde je předsedou. "Mám radost, že mezi 90 předloženými projekty jsme byli vyhodnoceni mezi nejlepšími," dodal vedoucí zahrady.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů