Čtvrtek, 25. dubna 2024

NKÚ kritizuje plýtvání na Nových Mlýnech

NKÚ kritizuje plýtvání na Nových Mlýnech
Několikaletý spor státních úřadů o výšku hladiny prostřední nádrže vodního díla Nové Mlýny na řece Dyji vedl ke zmaření více než šedesátimiliónové investice do uměle vybudovaných ostrovů.
Zjistili o kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu při prověřování toků peněz z tuzemska i zahraničí, které byly určeny na zlepšení kvality vod v povodí řeky Dyje.
Dva umělé ostrovy byly za šedesát dva milióny korun ze státního rozpočtu a z dotací od Státního fondu životního prostředí na Nových Mlýnech vybudovány pro ochranu hnízdišť vzácných ptáků. A zatímco ekologové požadovali zachovat nižší hladinu, a tím i přístupné ostrovy, vodohospodáři chtěli hladinu vodního díla zvýšit. Ministerstvo zemědělství po sporech s Ministerstvem životního prostředí vyhovělo vodohospodářům a ostrovy jsou nyní částečné zaplaveny..
"Nemohou tak v plném rozsahu plnit účel, ke kterému byly vybudovány, a investice do ostrovů tak byla částečně zmařena," uvádí závěrečná zpráva kontrolního úřadu. Už minulý rok v září o sporu o výšku hladiny prostřední nádrže Nových Mlýnů rozhodoval Nejvyšší správní soud. Ten uvedl, že ministerstvo zemědělství při odvolacím řízení napadajícím výši hladiny postupovalo nezákonně a dopustilo se mnoha chyb. Soud zároveň nařídil, aby se ministerstvo celým problémem zabývalo znova a ve věci také vydalo ještě nové rozhodnutí.
Kontroloři ve své zprávě o využití dotací v povodí řeky Dyje kritizovali Ministerstvo životního prostředí za to, že nezajistilo včas vydání seznamu lokalit soustavy Natura 2000, což podle úřadu komplikuje posuzování projektů a také čerpání peněz z fondů Evropské unie. Navíc na čtrnáct procent akcí, které se pro zlepšení kvality vody v povodí Dyje začaly realizovat, bylo vydáno výjimečné rozhodnutí ministra životního prostředí.
"Velký počet výjimečných rozhodnutí naznačuje, že programy podpor ani podmínky jejich poskytování nebyly dobře nastaveny," uvedli kontroloři.
Ministerstvo životního prostředí ale závěry NKÚ odmítlo a se zprávou nesouhlasí. Mluvčí Karolína Šulová pro ČTK uvedla, že veřejnost byla o soustavě Natura 2000 ze strany ministerstva informována dostatečně. "Údaje o udělení výjimek považujeme za zkreslující, podle našeho názoru jsme postupovali správně," uvedla.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů