Čtvrtek, 28. března 2024

Český les bude chráněnou krajinnou oblastí

Český les bude chráněnou krajinnou oblastí

V České republice vznikne v pořadí již pětadvacátá chráněná krajinná oblast – CHKO Český les. Rozhodla o tom dnes na návrh Ministerstva životního prostředí vláda, která tak splnila jeden z bodů svého programového prohlášení. Pro praktickou existenci této CHKO je ještě nutná novela zákona o ochraně přírody, která umožní vznik Správy Chráněné krajinné oblasti.

„Potěšilo mě, že ministři hlasovali pro vznik nové chráněné krajinné oblasti jednomyslně. Důležitý byl bezesporu vstřícný postoj Plzeňského kraje i obcí - vytvoření chráněného území podporují a na přípravě návrhu se podílely. Přinese jim zvýšení turistického ruchu i zaměstnanosti. Zkušenosti jasně ukazují, že lze efektivně skloubit ochranu unikátní přírody a s potřebným rozvojem území. My si uvědomujeme, že ochranu přírody není možné dlouhodobě zajistit bez pomoci lidí, kteří v daném území žijí a věnujeme proto jednání s obcemi velkou pozornost,“ komentuje dnešní  rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

CHKO Český les má rozlohu 470 kilometrů čtverečních, které jsou z 80 % pokryty lesem. Zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor Českého lesa. Do roku 1990 ležela velká část území CHKO v hraničním pásmu, a tím byla veškerá hospodářská činnost v této oblasti omezena. Na řadě míst se zachovaly původní cenné bučiny, vzácná rašeliniště s porosty borovice blatky či pestré květnaté louky a pastviny. Žije tu ohrožená vydra říční, tetřívek obecný, rys ostrovid či bobr evropský. Na druhé straně hranic navazují německá velkoplošná chráněná území.

CHKO je odstupňovaná do čtyř zón, jimiž se určují limity hospodaření. Zastavěná území obcí leží ve čtvrté, tedy nejmírnější zóně.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů