Středa, 24. dubna 2024

České firmy mají šanci v ekologii a potravinářství

České firmy mají šanci v ekologii a potravinářství
Obchodní výměna s Maďarskem roste neuvěřitelným 40procentním tempem a její celkový objem již dosáhl hranice tří miliard dolarů.

Pečivo, uzeniny a limonády
Kde jsou však příležitosti pro menší a střední české podniky a jak se na tento trh dostat? "Procentuálně největší nárůst jsme zaznamenali u potravin a nápojů, které dříve podléhaly restriktivním opatřením. Po odbourání nekonečných front kamiónů na hraničních přechodech stoupl i podíl čerstvých potravin. Fakt je o to zajímavější, že Maďarsko je tradiční potravinářská velmoc," sděluje ředitel budapešťské kanceláře CzechTrade Jaroslav Seidl. V Maďarsku se již prosadila řada českých podniků - Delta Pekárny, Hamé, Kofola a jiné. Další firmy se mohou prezentovat například na únorové potravinářské výstavě IFE Hungary.
Perspektivní jsou ovšem v prvé řadě technologie na ochranu životního prostředí. "Maďarsko teprve relativně nedávno přiblížilo svoji legislativu týkající se různých aspektů ochrany životního prostředí standardům EU, a proto je po těchto technologiích vysoká poptávka. Domnívám se, že Česko je v aplikaci těchto progresívních technologií o mnoho let napřed," tvrdí Jaroslav Seidl. Čeští podnikatelé mají šanci seznámit se s poptávkou letos v říjnu na výstavě technologií na ochranu životního prostředí Ökotech. Dosud sporadickou návštěvnost vystavovatelů by mohly povzbudit dotace Ministerstva průmyslu a obchodu.
O jaké další komodity je v Maďarsku zájem? "Kromě Škodovky a zařízení pro jaderné elektrárny se českým firmám daří zvyšovat vývoz strojů a počítačové techniky, ale například i van a sprchových koutů," uvádí tajemník českého velvyslanectví v Budapešti Ondrej Kolozsvary.
Mimoto si na tamním trhu našly uplatnění výrobky firem vyvážejících například krmivo pro psy a kočky, hokejové brusle, kancelářské potřeby, protiskluzové návleky, pádla, kovaný nábytek a další. "Seznam českých exportérů se rozšiřuje doslova každým dnem," říká Jaroslav Seidl.

Firmy chtějí informace
Jak obchodně-ekonomický úsek (OEÚ) českého zastupitelství v Budapešti, tak i kancelář CzechTrade hlásí obrovský nárůst zájmu firem o informace, nejčastěji ohledně právních záležitostí a vyhledávání obchodních kontaktů. Při získávání informací může pomoci také Česko-maďarský obchodní klub. "Klub má v současné době 51 členů a zaměřuje se právě na výměnu informací a lobbování," vysvětluje Ondrej Kolozsvary.
Důležitým zdrojem informací jsou veletrhy a výstavy. Mezi významné patří stavební veletrh Construma, jehož se loni zúčastnilo na čtyřicet českých vystavovatelů a který se letos koná od pátého do devátého dubna. Dalším dubnovým veletrhem je Mach Tech.
Přehled výstav a veletrhů mohou poskytnout OEÚ nebo CzechTrade. Tyto akce jsou v Maďarsku hojně navštěvovány.


Příležitosti podnikání v Maďarsku
sféra služeb (např. cestovní ruch, finanční služby, software, internetové služby)
ekologické stavby a stavby pro ochranu životního prostředí
bytová výstavba
výstavba silniční dopravní infrastruktury
rekonstrukce a modernizace železničních tratí a vozového parku
automobilový průmysl, elektrotechnický a elektronický průmysl - dodavatelství pro nadnárodní koncerny
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů