Sobota, 20. dubna 2024

Statistika třídění odpadů v Praze

Statistika třídění odpadů v Praze
STATISTIKA TŘÍDĚNÍ V PRAZE Tisk

Hlavní město Praha jako původce komunálního odpadu (KO) v roce 1998 vyprodukovalo 232 tis. tun KO. Toto množství se v roce 1999 zvýšilo na 241 tis. tun (meziroční nárůst 4,0 %). V roce 2000 množství KO stouplo na 251 tis. tun (meziroční nárůst 4,2 %) a v roce 2001 bylo na území města vyprodukováno 257 tis. tun KO (meziroční nárůst 2,5 %). Od roku 2002 je podle zákona o odpadech spalování odpadu považováno za energetické využívání odpadu (nikoli za odstraňování odpadu). Meziroční nárůst „díky“ zavedení paušální platby za odpad vzrostl na 9,5 %. V roce 2003 bylo na území města vyprodukováno 293 tis. tun KO (meziroční nárůst činil 3,9 %).

stat1.jpg

Zvyšující se účinnost tříděného sběru KO dokládá následující tabulka. Pokud za využití odpadu považujeme materiálové i energetické využití odpadu ve spalovně odpadu, bude výsledek třídění výraznější:

stat2.jpg

Energetickým využitím se rozumí použití odpadů způsobem obdobným jako palivo, za účelem získání jejich energetického obsahu nebo jiným způsobem k výrobě energie. Při tomto způsobu využití musí být dále splněna podmínka, že použitý odpad nepotřebuje pro vlastním zapálení ke spalování jiné podpůrné palivo a vznikající teplo musí být využito pro potřebu vlastní nebo dalších osob. Tyto podmínky jsou v případě spalování směsného odpadu ve spalovně Malešice splněny.

Od roku 2002 jsou škvára a popílek z procesu energetického využívání KO částečně materiálově využívány a z části ukládány na skládku. Z tohoto důvodu nelze přesně v průběhu roku statisticky přesně stanovit procento využívání KO. Energetické využívání směsného odpadu je poplatné ročnímu období. Pražská teplárenská, a.s. cenově upřednostňuje dodávku páry v topné sezóně.

množství graf.jpg


ZDROJ:www.praha-mesto.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů