Úterý, 23. dubna 2024

Firmy chtějí povolit více emisí

Firmy chtějí povolit více emisí
Velké slovenské firmy nesouhlasí s rozhodnutím Evropské komise. Ta o čtrnáct procent snížila množství oxidu uhličitého, které mohou do roku 2007 slovenské firmy vypustit do ovzduší.
Ocelárna U.S. Steel Košice už kvůli tomuto rozhodnutí podala na Evropskou komisi žalobu na Soud první instance v Lucemburku, který je součástí Evropského soudního dvora.
Evropská komise nyní vydává povolenky na vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší průmyslovými podniky kvůli snížení produkce skleníkových plynů, ke kterému se státy unie zavázaly v Kjótském protokolu. Systém povolenek má snížit do roku 2007 emise oxidu uhličitého vypouštěného firmami v Evropské unii o dvě až tři procenta. Kromě ochrany životního prostředí zkoumá komise také to, zda povolený počet emisí v jednotlivých státech není nepřímou formou pomoci průmyslovým podnikům.

Většina zemí už plány má
Své plány už má definitivně schváleno dvacet jedna zemí unie a to znamená, že platí pro více než devět tisíc podniků v unii a na celkové množství 4,6 miliardy tun kysličníku uhličitého. Výjimkou bez schválených plánů jsou zatím Itálie, Řecko, Polsko a Česko. Česká vláda navrhla Bruselu kvótu 107,6 miliónu tun emisí, odborníci předpokládají, že konečné množství bude nižší.
Slováci také původně požadovali, aby v letech 2005 až 2007 mohly jejich firmy vypustit do ovzduší 106,5 miliónu tun oxidu uhličitého. Nakonec ale museli ubrat, skončili na 91,5 miliónu tun oxidu uhličitého.
Ze zemí, které do unie vstoupily loni v květnu, muselo své plány výrazně snížit i Lotyšsko a Estonsko. Upravit svůj plán muselo také Španělsko.
Sedmnáct slovenských velkých průmyslových podniků z devíti průmyslových sektorů, které produkují téměř osmdesát procent emisí oxidu uhličitého v zemi, vyzvalo společně se zaměstnavatelskými svazy kvůli snížení celkového množství emisí slovenskou vládu, aby začala s Evropskou komisí znovu jednat a dohodla vrácení kvóty na původní hranici.
"Přestože zatím nemáme žádná konkrétní čísla o přidělení kvót pro jednotlivé firmy, vnímáme rozhodnutí Evropské komise jako diskriminační," uvedl prezident Republikové unie zaměstnavatelů Anton Jura.
Podle průmyslníků může vést plán schválený Evropskou komisí k propouštění zaměstnanců, snížení výroby a být také překážkou pro příchod zahraničních investorů do země. Zvýšení cen energií a přehodnocení zaměstnanosti ve společnosti nevyloučily například Slovenské elektrárny.

Ocelárny pro původní limit
Prezident košických železáren U.S.Steel Christopher J. Navetta uvedl pro agenturu TASR, že pro firmu je přijatelné pouze vracení limitu na původně navrhovanou výši. "Při sestavování plánu jsme vycházeli ze svých potřeb," uvedl Navetta.
Společnost už proto podala žalobu na Evropskou komisi s tím, že se k ní mohou připojit i další podniky a také slovenská vláda, zatím ale žalobu další slovenské firmy nepodpořily.
Slovenské úřady, které nevyužily šedesátidenní lhůty pro odvolání proti rozhodnutí komise, a ani zástupci Evropské komise zatím protesty slovenských průmyslníků nekomentovali, komise už dříve uvedla, že změna schváleného množství emisí nebude možná. Úpravy množství nebudou podle komise možné ani v dalších letech.

Dosud schválené obchodování s emisemi
Země schválený objem počet
emisí CO2 podniků
(milióny tun)
Belgie 188,8 363
Estonsko 16,9 13
Finsko 136,5 535
Francie 371,1 642
Litva 36,8 93
Lotyšsko 13,7 95
Maďarsko 93,8 261
Portugalsko 114,5 239
Slovensko 91,5 209
Španělsko 523,7 927
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů