Úterý, 23. dubna 2024

Pokuty za předraženou vodu jsou nízké

Pokuty za předraženou vodu jsou nízké
Ceny vodného a stočného budou letos v průměru o pět procent vyšší než loni. Vyplývá to z informací Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, jež shromáždilo údaje od firem, které dodávají vodu šedesáti procentům tuzemských odběratelů.
Přestože podle zjištění HN dosahuje roční průměrný zisk v tomto odvětví do deseti procent, některé vodárenské společnosti ho vykazují až třikrát vyšší. Vyskytl se však i případ firmy s více než čtyřiceti procenty zisku z vynaložených nákladů.

Příliš neprůhledné pojmy
"Rozhodující ale v žádném případě není samotné procento zisku, ale jeho objem potřebný pro opodstatněný růst činnosti v dané oblasti," uvedl mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.
Ministerstvo, které je cenovým regulačním orgánem v oblasti vodního hospodářství, v prvním pololetí loňského roku provedlo dvacet kontrol a za zjištěná porušení cenových předpisů uložilo pokuty ve výši 3,1 miliónu korun. To však je o málo víc než jedna desetina promile z celkových ročních příjmů, jež se v tomto odvětví odhadují na dvacet miliard korun.
Cena za vodné, tedy za odebranou vodu, a stočné, což je poplatek za odpadní vody, smí podle výměru Ministerstva financí obsahovat oprávněné náklady, přiměřený zisk a daň. Tyto pojmy však nabízejí relativní volnost a v některých případech jsou značně neprůhledné. Zdroj z oboru uvádí případ, kdy jeden z větších provozovatelů zařadil přes devadesát procent svých nákladů mezi takzvané různé náklady, o jejichž oprávněnosti lze pochybovat.

Na trhu je třináct set firem
Do činnosti vodárenského odvětví částečně zasahují i resorty zemědělství, životního prostředí, zdravotnictví, antimonopolní úřad, kraje i obce. I když některé z těchto orgánů shromažďují od provozovatelů údaje o cenách, nemají možnost je souhrnně zveřejňovat.
Ministerstvo zemědělství sice vykonává vrchní dozor nad dodržováním zákona o vodovodech a kanalizacích, ale ten se nezabývá cenou. Vladimír Chaloupka z odboru vodovodů a kanalizací Ministerstva zemědělství uvedl, že by přehled o tvorbě cen vody měl být veřejnosti dostupnější.
"Hledáme způsob, jak cenovou regulaci Ministerstva financí ve větší míře doplnit kontrolou veřejnosti," řekl.
Údaje o cenových kalkulacích jsou k dispozici jen za jednotlivé firmy. V Česku je přitom na trhu s pitnou vodou asi tři a půl tisíce vlastnických subjektů a téměř třináct set provozovatelů zajišťujících zásobování a odkanalizování vody. Vodu odebírá devadesát procent domácností, nemohou si však vybrat, od koho ji budou brát a jsou plně odkázány na místního dodavatele.
"Ceny vodného a stočného se teritoriálně liší a jsou závislé na místních nákladech na zásobování obyvatel pitnou vodou i odkanalizování a čistění," uvádí Ota Melcher, předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. "Cenová regulace je podle mě dostačující a Ministerstvo financí ji rovněž považuje za dostatečnou," dodal.
Začátkem roku se ceny vodného a stočného zvyšovaly téměř všude. Zatímco ale třeba na Nymbursku se ceny prakticky nezměnily, v Rokytnici nad Jizerou se zvedly skoro o polovinu. Město Rokytnice totiž dlouhou dobu vodovody financovalo ze svého rozpočtu, takže obyvatelé platili za tisíc litrů pitné vody pouhých třicet korun.

Kopírování inflace vymizelo
V současné době tvoří hlavní položku vodného a stočného částka, která slouží na investice a obnovu vodovodních sítí. U některých firem může dosahovat až poloviny ceny. S odvoláním na špatný stav vodovodních a kanalizačních řadů tak mnohé firmy často zvyšují ceny o více než o inflaci.
Jak pro HN uvedl analytik Jiří Slabý, závazek investora držet růst cen vodného a stočného v souladu s inflací doprovázel prodeje akcií, které držely obce, soukromým společnostem. Firmy postupně získávají majoritní majetkový podíl, ale závazek o růstu cen v souladu s inflací se postupně rozplývá.
Například od roku 2001, kdy společnost Veolia vstoupila do Pražských vodovodů a kanalizací, dosáhla inflace hodnoty kolem pěti procent. Voda však v průběhu několika let zdražila trojnásobně.

Letošní ceny vodného a stočného
(za metr krychlový v korunách)
vodné stočné
Pražské vodovody a kanalizace 22,79 19,96
Brněnské vodárny a kanalizace 22,77 26,02
Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava 20,43 18,49
Ostravské vodárny a kanalizace 22,58 18,89
Vodárenská akciová společnost Brno 25,23 21,65
Vodovody a kanalizace Jižní Čechy 27,30 20,15
Severočeské vodovody a kanalizace Teplice 26,13 20,22
Vodovody a kanalizace Hradec Králové 23,70 22,40
Zlínská vodárenská 22,60 20,80
Vodárna Plzeň 25,95 19,36
Průměr 23,95 20,79
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů