Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Ambrozek navštíví postiženou Indonésii

Ministr  Ambrozek navštíví postiženou Indonésii

Od neděle 16. do středy 19. ledna bude ministr životního prostředí Libor Ambrozek na pracovní návštěvě Indonésie. Cesta byla původně plánována v souvislosti s účastí ministra Ambrozka jako vedoucího české delegace na Světové konferenci k omezení důsledků katastrof (20. – 22. ledna) v japonském Kóbe. Měla se zaměřit na navázání dvoustranných kontaktů a zjištění možností pro české firmy a podnikatele v oblasti environmentálních technologií.

 

Po zemětřesení s následnými vlnami tsunami, které po Vánocích postihly rovněž Indonésii, se ovšem hlavním cílem ministrovy cesty stala jednání o potřebách Indonésie při obnově postižených území a možnostech ČR Indonésii pomoci.

 

Ministr Ambrozek se setká se svým indonéským protějškem, ministrem Rachmatem Witoelarem, s nímž bude jednat o vzájemné spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí. Indonéská strana projevila zájem o naše popovodňové zkušenosti z oblasti rekultivace terénů území postižených katastrofou, ale i obnovy území po těžbě surovin. Indonésie má rovněž zájem o české zkušenosti při obnově a ochraně biologické rozmanitosti a rovněž o spolupráci při zajišťování dostupné pitné vody a vodních zdrojů.

 

Libor Ambrozek se rovněž sejde s guvernérem provincie Severní Sumatra panem Nurdinem, s nímž bude diskutovat o možnostech zapojení České republiky do obnovy postižených území Sumatry včetně obnovy ekosystémů a biologické rozmanitosti v oblasti severozápadního pobřeží Acehu.

 

Ministerstvo životního prostředí ČR je v kontaktu s řadou českých firem, které se zabývají environmentálními technologiemi a mají již zkušenosti z Asie, získané v rámci projektů zahraniční rozvojové spolupráce. Tyto firmy nabízejí svou pomoc při obnově postižených území, zejména pak pomoc při řešení akutního problému se zásobováním pitnou vodou (mobilní úpravy vody, čištění studní a vodních zdrojů), některé z firem jsou ochotny část pomoci rovněž samy financovat. K dispozici jsou ale rovněž zkušenosti expertů Českého hydrometeorologického ústavu či Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů