Pátek, 19. dubna 2024

Firma nevzdává boj o Tlustec

Firma nevzdává boj o Tlustec
Těžařská společnost Go Point nevzdává boj o kvalitní čedič na kopci Tlustec nedaleko České Lípy, ačkoli od Obvodního báňského úřadu v Liberci, který těžbu povoluje, dostal takové podmínky, které není ve stanoveném termínu schopen splnit.
"Nevzdáváme se," tvrdí Tomáš Štainbruch z firmy Go Point.
Báňský úřad kvůli tlaku odpůrců těžby na Tlustci, kteří už vyhráli jeden spor u Městského soudu v Praze, přerušil řízení o povolení hornické činnosti a vyžádal si od těžební firmy, aby do konce března předložil další dokumenty. Kupříkladu to, jak se chce těžař podle horního zákona vypořádat s nerostným bohatstvím v místech, kde ani neplánuje těžbu vysoce kvalitního čediče.
Jenže společnost Go Point plánuje, že tu část kopce, kde nebudou těžit, upraví podle zadání krajinného ekologa. "Nevím, jak bude stěna vypadat za deset let," říká Štainbruch. Dodal, že jeho firma počká, až Obvodní báňský úřad v Liberci po vypršení jím stanové lhůty zastaví správní řízení o těžbě na Tlustci, a pak se odvolá k nadřízenému Českému báňskému úřadu v Praze. Ten pak rozhodne, jak se bude postupovat dál.
Současný stav nejvíce vyhovuje odpůrcům těžby, kteří chtějí postupnými kroky dosáhnout toho, aby se na Tlustci - jedné z nejvýraznějších dominant v kraji - už nikdy netěžilo.
"Po žebříku také lezete příčku po příčce," konstatoval Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Poznamenal, že jeho sdružení bude trvat na tom, aby těžař vypracoval nové posouzení vlivu těžby na životní prostředí, jak to požaduje Ministerstvo životního prostředí.
Jeden ekologický posudek už přitom existuje - připravil ho bývalý těžař, který lom v devadesátých letech zprivatizoval, ale nakonec zkrachoval.
Současný zájemce o těžbu - firma Go Point - je přesvědčen, že tento posudek je dostačující. Tvrdí, že Ministerstvo životního prostředí nemělo právo požadovat nové posouzení, když Krajský úřad v Liberci uvedl, že stará studie je dostačující. "Rozhodující bylo stanovisko krajského úřadu," uvedl Štainbruch z Go Point.
Odpůrci těžby na Tlustci jsou připraveni obrátit se znovu na soud, pokud nevznikne nové posouzení těžby na životní prostředí. To by mohlo odložit zahájení stavby až o dva roky. "Původní posouzení bylo pro úplně jiný typ těžby, v jiném rozsahu, s jinou mechanizací...," argumentuje Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

O co jde na Tlustci
Peníze
Vysoce kvalitní čedič na tomto kopci má hodnotu stovek miliónů korun. Těžaři se už nechali slyšet, že budou chtít po státu náhradu, pokud nakonec nebude těžba povolena. Firma Go Point koupila lom před třemi lety za desítky miliónů korun. Čedič se může využít například na výrobu prefabrikátů nebo jako stavební kámen.
Příroda
Tlustec je jednou z nejvýraznějších přírodních dominant v krajině nedaleko České Lípy. Kopec, který je pokryt vzácným lesním společenstvem, je podle odpůrců těžby nenahraditelný.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů